Radovi-na-čišćenju-korita-Miljacke-bit-će-okončani-do-1.-novembra

Radovi na čišćenju kamenih zidova korita rijeke Miljacke trebali bi biti završeni 1. novembra. U sklopu redovnih aktivnosti koje Grad Sarajevo provodi, a koje su u njegovoj nadležnosti, jeste i održavanje čistoće korita rijeke Miljacke.

„Vodeći se time, pokrenuli smo sveobuhvatnu akciju koja nije bila dosadašnja praksa, a to je da upotpunosti očistimo i kamene zidove i korito rijeke Miljacke“, rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka, te dodao da se trenutno čisti korito od pješčanih riječnih nanosa.

ciscenje miljacke 2

Gradonačelnik je istakao da je cilj temeljito očistiti korito rijeke, što će doprinijeti i sprječavanju najezdi zmija i glodara.

„U toku je čišćenje na relaciji od mosta Čobanija do Skenderija mosta. Svjedoci smo da je Miljacka u ljetnim danima i izvor neprijatnog  mirisa i izvor zaraze. Ovu akciju čišćenja radimo zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo. Grad Sarajevo izdvojio 80 posto novca, a 20 posto Vlada KS“, rekao je Skaka.

ciscenje miljacke 4

Grad Sarajevo realizira ovaj projekt shodno Gradskoj odluci o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području grada. Grad Sarajevo svake godine finansira ove aktivnosti s ciljem da se poboljša ekološki nivo čistoće rijeke Miljacke i njenih obala.