Radovi-na-izgradnji-Doma-oslobodilaca-na-Žuči

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem obišao je danas Dom oslobodilaca na Žuči, čija se izgradnja privodi kraju, te lokalitet Golog brda, gdje je planirana rekonstrukcije tranšea i rovova. Aktivnosti koje su u proteklom periodu realizirane na ovom području podržao je i Grad Sarajevo.

Žuč 3

Dom oslobodilaca ulazna je kapija za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda, lokalitetu gdje su se tokom agresije na BiH vodile žestoke borbe za odbranu grada Sarajeva i države.

Žuč 4

Gradonačelnik Skaka ističe da je ovaj projekat od velikog značaja, kako zbog historijske činjenice, zbog agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, tako i zbog toga što će se ovakvim projektom obogatiti turistička ponuda u Sarajevu.

Žuč 2

„U narednom periodu na Golom brdu planirana je rekonstrukcija tranšea i rovova, kako bi ih sačuvali u njihovom autentičnom izgledu. Obzirom da je turizam u glavnom gradu BiH u ekspanziji, značajno je da lokalitet brda Žuč postane nezaobilazno mjesto na turističkim mapama grada Sarajeva“, izjavio je tokom obilaska Semir Efendić.

Pored restorana će biti osiguran parking za posjetioce. U objektu će biti smješten i muzejski dio sadržaja, što je dio saradnje sa JU Muzej Sarajeva.