Izaslanstvo Grada Sarajevo na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom boravilo je danas u posjeti Distriktu Brčko, povodom obilježavanja 18. godišnjice Distrikta. Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog te predsjednik skupštine Distrikta Esed Kadrić dočekali su izaslanstvo glavnog grada BiH. Cilj posjete bio je razmotriti načine za unaprjeđenje suradnje gradskih uprava u BiH.

Zaključeno je da bi bilo korisno organizirati sastanak posvećen razmjeni iskustava u svezi s primjenom javno-privatnog partnerstva.

Ovo je prvi put da najviše izaslanstvo glavnog grada dolazi u posjetu gradonačelniku i institucijama Distrikta.

– Distrikt Brčko ima poseban značaj za BiH, a time i za Sarajevo. Njegova specifična ustavna pozicija, ali i strategijski komunikacijski i ekonomski položaj ga čine još važnijim. Stabilno funkcioniranje i razvoj Distrikta je imperativ, kako za ljude koji žive i rade ovdje, tako i za nas u glavnom gradu i u cijeloj državi. Raduje me da sam vidio kako postoji volja i spremnost, te značajan prostor za unaprjeđenje veza Grada Sarajeva i Distrikta Brčko. Mi dijelimo tu jednu posebnost i imamo dodatno odgovornost da doprinesemo napretku i prosperitetu naša dva grada i cijele države – rekao je ovim povodom gradonačelnik Skaka.

Tijekom posjete domaćini su izaslanstvo Grada Sarajeva upoznali s aktuelnom situacijom te s planiranim razvojnim projektima. Također, razgovarano je i o transportnoj povezanosti i infrastrukturnim pitanjima.