Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je u Gradskoj upravi  otpravnika poslova Ambasade Japana u BiH g.Futao Motaia sa kojim je razgovarala o dosadašnjoj pomoći njegove zemlje Sarajevu, te o budućoj zajedničkoj saradnji na projektima od značaja za grad Sarajevo.

"Vaša zemlja mnogo je pomogla BiH i Sarajevu na čemu smo vam neizmjerno zahvalni. Posebno je važna pomoć Japana u modernizaciji javnog gradskog prijevoza čiji autobusi i dalje u odličnom stanju prevoze građane Sarajeva. Također smo zahvalni na donacijama sadnica japanskih trešanja koje su hortikulturno obogatile naš grad.", istakla je gradonačelnica Borovac i dodala "kako je vrijeme donacija prošlo, te da je došlo vrijeme da zajednički radimo na određenim projektima."
Gospodin Motai je istakao kako je Japan u proteklih 10 godina imao privilegiju pomoći našoj zemlji, te da je došlo vrijeme da se ona okrene svojoj budućnosti, a podrška Japana u tome i dalje će biti neizostavna. "Japancima se vaša zemlja i vaš grad mnogo dopadaju. Stoga želimo sa vama surađivati budući da imate velike turističke potencijale.", istakao je Motai.
On je gradonačelnici uručio tester za mjerenje kiselosti zemlje u kojoj su zasađene japanske trešnje, te predložio ideju da se ovaj projekat ubuduće realizira na način da se ljudi okupljaju ispod japanskih trešanja u vrijeme kada one cvjetaju. Kao što se to radi i u Washinton D.C.-u mogao bi se odrediti jedan dan u godini kada bi se organizirao festival japanskih trešanja u okviru kojeg bi se mogli dogovarati i realizirati i drugi projekti od značaja za Sarajevo.
Tokom susreta u Gradskoj upravi gradonačelnica Borovac i gospodin Motai razgovarali su i o podršci Japana projektu kandidiranja Baščaršije na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Na tehničku pomoć u pripremi aplikacije možete računati, rekao je Motai, kao i na moguće lobiranje budući da je generalni direktor u UNESCO-u Japanac. Također je razgovarano o mogućnosti učešća Japana u obnovi trebevićke žičare koja predstavlja integrativan projekat sa razvojnim šansama za grad Sarajevo.

izvor: Gradska uprava