Izaslanstvo Grada Sarajeva, predvođeno zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Živanovićem i potpredsjednikom Gradskog vijeća Salkom Nikšićem, sudjelovalo je na svečanom obilježavanju 40. godina pobratimstva gradova Friedrichshafena i Sarajevo. Svečanoj ceremoniji u ovom njemačkom gradu, nazočili su i vijećnici Grada Sarajeva, Vedrana Vikić i Suad Muzurović.  Inače, Grad Sarajevo je prvi grad s kojim je Friedrichshafen prije 40 godina uspostavio pobratimske odnose koji su i dalje vrlo intenzivni zahvaljujući uzajamnoj predanosti i iskrenoj volji građanki i građana oba grada.U bogatom kulturno–umjetničkom programu su, pored lokalnih umjetnika i glazbenika, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, sudjelovali i sarajevski glumci i glazbenici, obrtnici i predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija koji već dugi niz godina aktivno surađuju sa svojim partnerima iz Friedrichshafena.

[WPIMPINLINE:8179.jpg]

Program je započeo 4. svibnja otvaranjem izložbe „Povijesne razglednice iz Sarajeva“ autora Magbula Škore, praćene nastupom učenika sarajevske I. gimnazije, dok je tijekom večeri za mlade iz gimnazija Sarajeva i Friedrichshafena priređen koncert sarajevskog benda „Futavci“. U subotu, 5. svibnja, na trgu ispred Gradske vijećnice u Friedrichshafenu, mladi sarajevski glumci održali su uličnu performansu „Willkommen in Sarajevo“ koja je na zanimljiv i duhovit način predstavila neke od simbola Sarajeva, poput Vijećnice i Baščaršije.

[WPIMPINLINE:8180.jpg]

Uvod u središnju svečanost obilježavanja predstavljalo je otvaranje izložbe fotografija „Moja slika Sarajeva“, kao i prezentacija proizvoda tradicionalnih sarajevskih obrta. Tijekom središnje svečanosti kojoj je nazočilo veliki broj uzvanica iz političkog i društvenog života Friedrichshafena, kao i članova bosanskohercegovačke zajednice, nazočnima su se obratili gradonačelnik Friedrichshafena, dr. Andreas Brand, i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović, koji su predstavili najznačajnija razdoblja i ljude koji su obilježili četiri desetljeća dugo partnerstvo, te istakli izuzetno prijateljstvo, poštovanje i solidarnost kao vrijednosti koje su oduvijek krasile odnose dva grada i njihovih građanki i građana. U kulturno– umjetničkom dijelu programa, Sarajevo su predstavljali Vanja Muhović & Trio, Ženski kamerni zbor „Gaudeamus“, glumica Nela Đenisijević i pijanist Nenad Tešić.

[WPIMPINLINE:8181.jpg]

Sukladno tradiciji, posjeta izaslanstva je iskorištena i za razgovore i druženje s članicama i članovima Udruge građana „Pro Sarajevo“, predstavnicima bosanskohercegovačke zajednice u Friedrichshafenu, te za nove dogovore sa zvaničnicima Grada Friedrichshafena o budućim oblicima suradnje.