Ovom prilikom Generalnoj skupštini predstavljen je promotivni materijal kandidature, kao i video prezentacija koja je urađena u produkciji Al Jazeera Balkans.

Prema predloženom programu EYOWF-a, 2017. godine na našim olimpijskim planinama i sportskim dvoranama će se održati takmičenju u slijedećim sportovima: alpsko skijanje, snowboard, skijaško trčanje, biathlon, umjetničko i brzo klizanje, hokej na ledu. Olimpijska infrastruktura korištena 1984. godine tokom XIV Zimskih olimpijskih igara biće ponovo pripremljena i  iskorištena za najveće evropsko olimpijsko takmičenje koje će okupiti veći broj učesnika i učesnica i zemalja nego Igre koje su u našem gradu održane 1984. godine. 
Na pripremi i organizaciji EYOWF-a 2017. godine radiće Organizacijski komitet koji će, uz vodeću ulogu gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, te Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine,  okupiti i ujediniti napore svih državnih, entitetskih i lokalnih institucija nadležnih za razvoj i promociju sportskih i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Priprema i organizacija ovog prestižnog takmičenja je od izuzetnog značaja za razvoj Sarajeva. Ona će zahtijevati obnovu i izgradnju sportske infrastrukture, zajedništvo i sinergiju svih struktura, a naročito mladih iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, strateško određenje zimskog sporta, odnosno podrška i razvoj rada sa mladim sportistima i sportašicama će se u potpunosti staviti u funkciju našeg nastupa 2017.-te godine. Neizostavna je i prilagodba ukupne turističke infrastrukture našim strateškim ciljevima koji se odnose na 2014. i 2017. godinu.

Smatramo da je ovo jedan od rijetkih projekata koji je ujedinio resurse Bosne i Hercegovine, te ustanovio odgovarajući kapacitet za dodatni poticaj privrednim aktivnostima. Razvojni potencijal EYOWF-a 2017 je neupitan i uvjereni smo da će ga građani i građanke Sarajeva i Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine u potpunosti iskoristiti.