Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem i sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas gradonačelnika Vukovara Željka Saba, koji mu je uručio Odluku Gradskog vijeća Grada Vukovara od 28. marta 2011.g. o uspostavljanju saradnje između dva grada stradalnika. „Gradsko vijeće Grada Vukovara je jednoglasno i zdušno prihvatilo moju inicijativu da gradovi Vukovar i Sarajevo postanu prijatelji“, kazao je gradonačelnik Sabo. U Odluci je „ocijenjeno je da postoji dugoročan i trajan interes za uspostavljanje saradnje sa Sarajevom u cilju unapređenja gospodarskog, društvenog i kulturnog razvitka grada Vukovara“.

„Kroz partnerstvo i povelju o prijateljstvu, koju ćemo siguran sam u narednom periodu potpisati, bit ćemo u mogućnosti da uradimo zajedničke projekte u čijoj realizaciji će nas Evropska komisija kroz IP fondove sigurno podržati“ – istaknuo je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, te dodao da su građani Sarajeva i Vukovara imali dušu jedni za druge i suosjećali jedni s drugima u najtežim trenucima.

Pozdravivši sa zadovoljstvom ovaj čin gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Vukovara, Gradonačelnik Behmen je kazao da Sarajevo i Vukovar, simbole otpora i gradove mira, veže slična sudbina opsade i užasnih ratnih razaranja. U cilju uspostavljanja saradnje sa Vukovarom, Behmen će na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u maju predložiti usvajanje sporazuma o saradnji između gradova Vukovara i Sarajeva, čiji je nacrt teksta danas uručio gradonačelniku Sabu.

„Ovaj sporazum predviđa široku lepezu odnosa i interesa između naša dva grada i naših građana u oblasti kulture, privrede, nauke, a posebno infrastrukture gdje možemo preko fondova Evropske komisije realizirati značajne projekte na obostrani interes naših građana“, kazao je Behmen.

Behmen je također, naglasio da će Sarajevo predložiti Grad Vukovar u članstvo svjetske Asocijacije gradova nosilaca poruke mira.