Australski putopisac i fotograf Lance Richardson, koji živi na relaciji Sydney – New York, svrstao je Sarajevo među deset destinacija koje turisti moraju  posjetiti u 2013. godini. Tako se glavni grad našao rame uz rame s brazilskim Rio de Janeirom, Burmom, Kenijom, Austinom u SAD-u, Madridom, Šangajem, Islandom, Šri Lankom i Omanom. Richardson Sarajevo opisuje kao "blago Europe", grad koji je u novijoj povijesti preživio opsadu 18.000 srbskih trupa koje su opkolile grad i granatirale ga više od tri godine pri čemu je ubijeno nekoliko tisuća građana. "Danas je Sarajevo veoma pristupačan grad koji zovu europskim Jeruzalemom. Crkve, sinagoge i džamije nalaze se u blizini. Iako je Istanbul opisivan kao grad gdje se sastaju Istok i Zapad, Sarajevo mu je ozbiljan konkurent", piše između ostalog u preporuci australskog putopisca i fotografa.

Richardson je, kaže, uživao u istraživanju starog dijela Baščaršije, ispijao bosansku kavu uz Miljacku, jeo burek dok je gledao prepirku šahista na velikoj šahovskoj ploči u parku. Osim toga, turistima preporučuje da posjete kafić Ribica.

"Iako ima mnogo stvari koje u gradu podsjećaju na rat, ono što morate vidjeti je Ratni tunel koji je značio život za Sarajlije dok su kroz njega unosili hranu u grad pod opsadom. U srpnju, ljetni festival Baščaršijske noći pretvori ulice ovog grada u mjesto zabave, plesa i glazbe. U kolovozu, to je Sarajevo Film Festival", napisao je Richardson, između ostalog, u pojašnjenju zašto treba posjetiti Sarajevo u 2013. godini.
 
Izvor: klix.ba