Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović u ime Grada Sarajeva večeras je primila Zlatnu turističku ružu za 2009. godinu, koju je uručio Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, u Banjoj Luci su večeras dodijeljene „Zlatne turističke ruže za 2009. godinu“. Za najuspješnije turističke destinacije u BiH za 2009. godinu proglašeni su Sarajevo, Banja Luka i Distrikt Brčko BiH, a najbolji u kategoriji – Priznanje jedinici lokalne uprave – su općina Centar Sarajevo, te općine Pale i Trebinje i sarajevska općina Ilidža.

„Želim istaknuti da je ovo priznanje novi podstrek za gradsku vlast da nastavi sa unapređenjem turističke ponude grada Sarajeva, za koji mnogi kažu da je centar svijeta i Evrope, posebno u vrijeme održavanja brojnih kulturnih manifestacija, od kojih bih za ovu priliku izdvojila prestižni Sarajevo Film Festival i Baščaršijske noći“, istaknula je tom prilikom profesorica Ljujić-Mijatović.
Najveća godišnja priznanja u oblasti bh. turizma dodijeljena su pojedincima, turističkim objektima i organizacijama u 12 kategorija, s tim što su 36 „zlatnih ruža“ dobili pojedinci i turistički resursi, dok su 69 posebnih priznanja ponijeli oni koji su učinili korak naprijed i u značajnijoj mjeri upotpunili turističku ponudu BiH.
Inače, inicijatori i organizatori četvrte dodjele priznanja u oblasti bh. turizma su Radio-televizija Republike Srpske i Federalna televizija – putem zajedničkog medijsko-poslovnog koncepta „Turizam plus“ – i Turistička organizacija Grada Banja Luka.

Izvor: Gradska služba za odnose s javnošću