Grad Sarajevo, u saradnji s kompanijom Microsoft BiH, organizovao je danas u svojim prostorijama prezentaciju o iskustvima Makedonije o elektronskoj registraciji privrednih subjekata. Pomoćnik gradonačelnika za lokalno poslovanje, Sahrudin Sarajčić, istakao je da je Grad Sarajevo pokrenuo projekt pod nazivom „Pojednostavljenje procedura i razvoj elektronske registracije privrednih subjekata“ prije nekoliko mjeseci:  „Mi pravimo elektronski sistem koji će biti internetski orijentisan. Na jednom mjestu, odnosno u jednoj instituciji, elektronska registracija će se moći završiti u roku od tri do pet dana“, izjavio je Sarajčić, te dodao da ovaj projekat treba biti podržan od općine do državnog nivoa.

Prema analizi konkurentnosti Evropske banke za obnovu i razvoj iz 2011. godine, Grad Sarajevo se našao na 21. mjestu od 22. grada. Za registraciju neke firme i početak njenog poslovanja potrebna su tri do četiri mjeseca. Za osnivanje dioničkog društva potrebno je napraviti 25 koraka. Svaki korak je skup i podrazumijeva veliki broj dokumenata i procedura.

Izvršni direktor kompanije "Reaktiv" iz Makedonije, koja pruža konzalting i tehnička rješenja kompletne reforme poslovnog okruženja, Dejan Damjanović, govorio je kakva su iskustva u Makedoniji i na koji način se mogu primijeniti i u BiH.

„Ono što smo uradili dovelo je Makedoniju na prvu poziciju liste Svjetske banke u biznisu u Evropi, a u svijetu zauzimamo peto mjesto, zahvaljujući implementaciji jednostavnih procedura u registrovanju privrednih subjekata. Isto iskustvo može se primijeniti i u BiH, ali bez grešaka koje smo pravili implementirajući ovaj projekt u Makedoniji“, rekao je Damjanović.

Reforma o poslovnom okruženju u Makedoniji je počela 2003. godine. Elektronska registracija privrednih subjekata počela je u januaru 2011. godine. Kompletna registracija firmi, što podrazumijeva pravnu, fiskalnu i realnu registraciju, otvaranje računa u banci, u Makedoniji se elektronski uradi za samo četiri sata.

„Nakon završetka reforme, građanin i biznis su bili na prvom mjestu. Sve se odvijalo brže i lakše u radu kompanija, tako da se naglo povećao broj domaćih investicija kroz otvaranje novih firmi“, dodao je Damjanović.

Registracija firmi u Evropi, ali i susjednim zemljama, već odavno je prevazišla glomazne i nepotrebne administrativne procese, što je potvrđeno primjerom iz Makedonije. Pojednostavljenje procesa registracije povećalo bi i broj novih firmi. To bi automatski značilo veća sredstva u budžete, te rast životnog standarda.

Predstavnici Gradske uprave Grada Sarajeva nadaju se da će sve faze projekta biti završene u narednih godinu dana. Međutim, to će mnogo koštati, a još se ne zna ko će osigurati sredstva.

Izvor: FENA/ Odjeljenje za odnose s javnošću