Sarajevski-dani-poezije-upisuju-Grad-i-državu-na-kulturnu-mapu-Evrope

Gradonačelnik Abdulah Skaka, u ime Grada Sarajeva, kao jednog od pokrovitelja 56. Sarajevskih dana poezije, danas je u Vijećnici na ceremoniji svečanog otvaranja pozdravio učesnike ove međunarodne kulturne manifestacije.

“Dani poezije kao jedna od najstarijih i najuglednijih kulturnih manifestacija u zemlji i regionu od izuzetnog su značaja za Sarajevo. Uz brojne druge festivale kulture i umjetnosti, koji se tokom cijele godine održavaju na ovim prostorima, upisuju Grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu na kulturnu mapu Evrope i svijeta”, rekao je Skaka u pozdravnom govoru.

dani poezije 3

On je istaknuo ulogu domaćina manifestacije Dževada Karahasana i Nazifa Hasanbegovića, posebno naglašavajući i da je u sklopu Dana poezije dostojno obilježena stogodišnjica rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika. Ovogodišnji Dani poezije, u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine, okupljaju više od 50 istaknutih umjetnika. Tradicionalno, bit će upriličena i ceremonija dodjele priznanja Bosanski stećak.

Prema riječima Dževada Karahasana, predsjednika Društva pisaca BiH, 56. izdanje Sarajevskih dana poezije trajat će do 22. oktobra, a ponudit će bogat program, od promocija časopisa, preko književnih radionica do susreta istaknutih bh. pjesnika, te najznačajnijih književnih stvaralaca iz regiona, Evrope i svijeta.