Tačno u podne u gradovima zemalja regije te Austriji i Mađarskoj više od 78.800 maturanata otplesalo je šestominutni ples quadrille te tako ušli u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji najveći sinhronizirani ples.

Prvi put u obaranju rekorda učestvovali su i maturanti iz BiH, srednjoškolci iz Sarajeva i Mostara. Njih 400 predano su se pripremali za ovaj spektakl koji je osigurao BiH ulazak u čuvenu knjigu rekorda.

Prema riječima jednog od organizatora i direktora Plesnog kluba "Romantik" iz Sarajeva Mladena Brekala, naporan rad i vježbanje se višestruko isplatilo.

"U januaru smo ovaj projekt prezentirali direktorina srednjih škola, uradili ankete i pristupili realizaciji. Veliku zahvalnost za uspjeh bh. maturanata posebno dugujemo gradonačelnici Grada Sarajeva Semihi Borovac koja je i dala najveću podršku našim željama i planovima", izjavio je za Agenciju Fena Brekalo te dodao da su probe trajale gotovo tri mjeseca.

Radost sa sarajevskim maturantima podijelila je gradonačelnica Borovac i ambasadorica Republike Slovenije u BiH Nataša Vodušek koje su se prije spektakla obratile učesnicima i poželjele im sreću.

"Cijenite sebe jer ste među najboljim. Volite ovaj lijepi grad i državu BiH", istakla je gradonačelnica Borovac.

Prema najavama organizatora u toku dana bit će poznat i tačan broj učesnika u današnjem najvećem sinhroniziranom plesu na svijetu.

Izvor: Novinska agencija FENA