Sarajevo je dobitnik zlatnog pehara gostoljubivosti i zlatne turističke ruže za najbolju turističku ponudu u BiH. Naime, povodom završetka finalne emisije "Turizam plus" 27.09. na Svjetski dan turizma na svečanosti u Domu RTVBiH uz direktan tv prijenos dodijeljene su zlatne turističke ruže i posebna priznanja najuspješnijim gradovima i turističkim subjektima u BiH i to u sedam kategorija.

U kategoriji gostoljubivosti zlatni pehari dodijeljeni su Sarajevu i Gradačcu. Žiri sastavljen od novinara iz 11 TV kuća odlučio je da zlatna turistička ruža pripadne Sarajevu za najbolju turističku destinaciju, dok su u istoj kategoriji priznanja dodijeljena Tuzli, Banjaluci i Brčkom. 
Preuzimajući zlatnu turističku ružu i zlatni pehar gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac istakla je kako joj je pripala velika čast da primi dva ovako značajna priznanja za grad Sarajevo. "Do sada su nam na gostoljubivost, kao temeljnu i prepoznatljivu odliku  Sarajeva ukazivali svi dragi gosti iz inostranstva koji su u njega dolazili, kao i prestižni svjetski listovi poput Washington Post-a. Sada sam kao gradonačelnica Sarajeva posebno ponosna što  primam Zlatni pehar gostoljubivosti od našeg domaćeg žirija.
"Također mi je neizmjerno drago što je Sarajevo dobilo titulu najbolje turističke destinacije u Bosni i Hercegovini, a turizam i jeste buduća razvojna okosnica grada Sarajeva. Vjerujem da će i dalje arhitektonski sklad našeg grada, ljepota života u različitosti, gostoljubivost Sarajlija, prepoznatljiva nacionalna kuhinja i prelijepa prirodna bogatstva privlačiti turiste iz cijelog svijeta." dodala je gradonačelnica Borovac.
"Zlatna turistička ruža" nagrada je koju su utemeljili autori TV projekta "Turizam plus" u saradnji FTV-a i RTRS-a a uz podršku Misije USAID-a u BiH.

izvor: Gradska uprava