Ska-ka-predvodio-delegaciju-Sarajeva-u-Zagrebu

Izaslanstvo Grada Sarajeva boravilo je danas u službenoj posjeti Zagrebu gdje je dogovoreno jačanje veza dva glavna grada koje je, kako je rečeno, strategijski važno za dobre odnose dvije susjedne i suverene države.

Tijekom posjete gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem te su razgovarali o konkretiziranju suradnje i uspostavi bližih veza glavnih gradova. Još od 2001. godine, kada je potpisan Sporazum o suradnji Sarajeva i Zagreba, postoji okvir za povezivanje dva grada.

Sugovornici su razmotrili, između ostalog, mogućnosti suradnje u različitim područjima, od ekonomije, promocije, razvoja turizma i kulturne razmjene. Konstatirano je da postoji prostor za zajedničko organiziranje velikih manifestacija te suradnju pri organizaciji regionalno najuspješnijih događaja poput dočeka Nove godine u Sarajevu ili adventa u Zagrebu. Također, bilo je govora i o uvrštavanju dva grada u zajedničku turističku rutu.

Posebna pozornost je posvećana razmjeni iskustava u korištenju pretpristupnih fondova Europske unije.

– Sarajevo i Zagreb već godinama imaju duboke prijateljske i partnerske veze i mi ih želimo unaprijediti i nastaviti. U okviru međunarodne suradnje region nam je u fokusu. Želimo sve pozitivne prilike, volju i mogućnosti iskoristiti u najboljem interesu građana glavnih gradova. Istaknuo bih značaj suradnje u području pretpristupnih fondova, gdje sam predložio, a to je i prihvaćeno da Zagreb s nama podijeli iskustva – rekao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo strategijsku važnost kvalitetnih odnosa Sarajeva i Zagreba za ukupne odnose dvije države. On je naglasio da postoji volja da se ta suradnja unaprijedi.

Gradonačelnik Skaka se, između ostalog, zahvalio Gradu Zagrebu koji svake godine domaćin sarajevskim osnovcima na ljetovanju u Novom Vinodolskom. Skaka je predložio Bandiću da, ubuduće, Grad Sarajevo bude domaćin osnovcima iz Zagreba na zimovanju na olimpijskim planinama.