Ska-ka-predvodio-delegaciju-Sarajeva-u-Zagrebu

Делегација Града Сарајева боравила је данас у службеној посјети Загребу гдје је договорено јачање веза два главна града које је, како је речено, стратешки важно за добре односе двије сусједне и суверене државе.

Током посјете градоначелник Сарајева Абдулах Скака сусрео се са градоначелником Загреба Миланом Бандићем те су разговарали о конкретизирању сарадње и успостављању ближих веза главних градова. Још од 2001. године, када је потписан Споразум о сарадњи Сарајева и Загреба, постоји оквир за повезивање два града.

Саговорници су размотрили, између осталог, могућности сарадње у различитим областима, од економије, промоције, развоја туризма и културне размјене. Констатовано је да постоји простор за заједничко организовање великих манифестација те сарадњу при организацији регионално најуспјешнијих догађаја попут дочека Нове године у Сарајеву или адвента у Загребу. Такође, било је говора и о уврштавању два града у заједничку туристичку руту.

Посебна пажња је посвећена размјени искустава у коришћењу претприступних фондова Европске уније.

– Сарајево и Загреб већ годинама имају дубоке пријатељске и партнерске везе и ми их желимо унаприједити и наставити. У оквиру међународне сарадње регион нам је у фокусу. Желимо све позитивне прилике, вољу и могућности искористити у најбољем интересу грађана главних градова. Истакнуо бих значај сарадње у области претприступних фондова, гдје сам предложио, а то је и прихваћено да Загреб са нама подијели искуства – рекао је градоначелник Скака.

Градоначелник Загреба Милан Бандић је истакнуо стратешку важност квалитетних односа Сарајева и Загреба за укупне односе двије државе. Он је нагласио да постоји воља да се та сарадња унаприједи.

Градоначелник Скака се, између осталог, захвалио Граду Загребу који сваке године домаћин сарајевским основцима на љетовању у Новом Винодолском. Скака је предложио Бандићу да, убудуће, Град Сарајево буде домаћин основцима из Загреба на зимовању на олимпијским планинама.