Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je imala susret sa učenicima srednjih škola o temi "Moja domovina Bosna i Hercegovina". Susrete je organizirala nevladina organizacija "Djeca stubovi svijeta", a povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Gradonačelnica Borovac je izrazila zadovoljstvo zbog upriličenog susreta s mladima, naglasivši da bi ovakvi susreti trebali postati tradicionalni.

"Bitno je da vi osjećate ljubav prema svojoj domovini i da je u ljubavi gradite. Vi ste generacija koja će obilježiti vrijeme koje dolazi i u tom nastojanju potrebno je da mlade generacije shvate da se na zajedički način, razumijevanjem i dogovorom može graditi država BiH", kazala je gradonačelnica Sarajeva. Ona je  istakla da ne treba praviti razliku među djecom niti u RS-u, niti u FBiH, te da mladi trebaju domovinu gledati bez teritorijalnih razgraničenja i bez ikakvih granica.

Srednjoškolci su pozvali i djecu iz RS-a, svu koja imaju osjećaj za domovinu BiH, da zajedno proslave i obilježe 1. mart, Dan nezavisnosti BiH. Predloženo je da se organizira i posjeta Banjoj Luci da bi mladi iz Sarajeva razgovarali sa svojim vršnjacima o ovoj temi.

Druženju je prisustvovao i prof. dr. Ismet Dizdarević koji je naglasio da institutucije obrazovanja i odgoja moraju djelovati u pravcu razvijanja osjećaja patriotizma.

Predsjednica nevladine organizacije "Djeca stubovi svijeta" Fatima Hukić je naglasila da kod djece i mladih treba razvijati ljubav prema domovini "ne zbog nekoga drugog nego i zbog samog djeteta, jer dijete tako ispunjava svoju dušu, a s punom dušom može da funkcionira normalno". Dina Musanović, učenica drugog razreda Prve bošnjačke gimnazije pročitala je referat o temi "Moja domovina BiH".