Prvi konvoj od 18 kamiona sa doniranom opremom švicarske općine Graechen za Trebevićku žičaru stigao je kasno sinoć u Sarajevo. Tim povodom, zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji posjetio je danas EUFOR-ovu bazu u Butmiru gdje je ova oprema uskladištena. Istovaru prvog kontigenta donirane opreme koji je počeo danas i trajat će naredna dva dana prisustvovao je i ambasador Švicarske u BiH NJ.E. Andre Schaller, delegacija Općine Graechen koju čine načelnik Općine Walter Jakob, predsjednik Turističke zajednice Graechen Oliver Andenmatten, predsjednik Udruženja žičara Graechen Dr.Peter Furger, te predstavnici švicarskih oružanih snaga koji su dopremili opremu i EUFOR- a.

Drugi od ukupno četiri predviđena konvoja sa opremom trebao bi stići u decembru, a završetak transporta je predviđen za maj 2012. godine. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi 6 miliona švicarskih franaka.

Nakon Butmira, delegacije su posjetile planinu Trebević i obišle lokacije na kojima će biti instalirana donirana oprema.