Nakon učešća KPK "Korčula" i osovojenog prvog mjesta na Međunarodnom vaterpolo turniru „IGRE MLADIH 2010“, koji je održan u maju 2010. godine u Olimpijskom bazenu Sarajevo, nastavljena je suradnja između Grada Sarajeva i Grada Korčula. Na poziv gradonačelnika Korčule Mirka Duhovića, prve večeri (23.07.2010.) programa XV međunarodnog Marko Polo Festivala, revijom "Put svile" iz kolekcije "AR" predstavili su se mladi bh. dizajneri predvođeni gospođom Amelom Radan. Druge večeri, u takmičarskom dijelu, nastupila je grupa "EKSTRA 2000" iz Travnika sa pjesmom "Duboko u srcu Sarajevo spava".

U ime gradonačelnika i Grada Sarajeva, prof.dr. Tatjana Ljujić-Mijatović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća, na samom otvaranju Festivala pozdravila je učesnike i građane Korčule, a narednog dana (24.07.2010.) je imala zvaničan susret sa gradonačelnikom Korčule, gdje je bilo riječi o nastavku suradnje dvaju gradova u oblasti kulture, sporta i turizma.

Prof. dr. Tatjana Ljujić Mijatović pozvala je gradonačelnika Korčule da posjeti Sarajevo, a umjetnike sa Korčule da se uskoro predstave sarajevskoj publici na jednom od naših međunarodnih festivala kulture kao što su Sarajevska zima i Baščaršijske noći.