Gradonačelnik Sarajeva primio je danas predstavnika Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj SR Njemačke Rolfa Lercha s kojim je razgovarao o projektu „Izgradnja kapaciteta energetskog menadžmenta u gradovima – Sarajevo, Zagreb, Podgorica, Skoplje i Freiburg“ čiji je glavni finansijer ovo ministarstvo. „Potpisivanjem \’Povelje gradonačelnika\’ i implementacijom CCI projekta Gradska uprava Grada Sarajeva je napravila radikalan pomak u odnosu na dosadašnju politiku u vezi sa energetskim pitanjima. Prvi put ove godine u budžetu su izdvojena  sredstva za projekte i aktivnosti koje su u vezi s povećanjem energetske efikasnosti. U okviru Gradske uprave bit će formirano odjeljenje koje će se baviti isključivo ovim pitanjima.

Mladi suradnici koji će raditi na tim poslovima upravo pohađaju seminar za „energetske savjetnike“. Mi ćemo osigurati i adekvatan prostor u kojem će naši sugrađani moći dobiti sve potrebne savjete i informacije koje se odnose na racionalno korištenje energije“, istaknuo je gradonačelnik Behmen koji je zahvalio njemačkom Ministarstvu za ekonomsku suradnju i razvoj na velikoj podršci ovom projektu, te pohvalio suradnju koju Grad ima sa GTZ ORF-om kao inicijatorom i glavnim koordinatorom projekta.
Prema riječima gradonačelnika, Grad Sarajevo je predvidio i nastavak aktivnosti u ovoj oblasti s krajnjim ciljem izgradnje jedne energetski efikasne kuće, koja bi bila ogledna kuća, prva takve vrste u regionu. „S tim u vezi napravljena je zajednička aplikacija s gradovima Freiburg, Podgorica i sa GTZ ORF –om na fond EU – FP7, s ciljem izrade projektne dokumentacije i stvaranja jednog internacionalnog tima stručnjaka koji bi bili nosioci ovakvih aktivnosti u budućnosti na ovom prostoru“, dodao je Behmen.
Gospodin Lerch pohvalio je aktivnosti koje je Grad Sarajevo poduzeo na ovom planu, te je iskazao spremnost Ministarstva koje predstavlja da podrži buduće aktivnosti i projekte.
Prijemu u Gradskoj upravi prisustvovali su pored zamjenika gradonačelnika i Rupp Hartwig, šef predstavništva GTZ-a u Sarajevu, te Haris Lulić, koordinator projekta „Izgradnja kapaciteta energetskog menadžmenta u gradovima“ u Gradskoj upravi.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću