Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, predstavnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva i Udruženja "Pro Friedrichshafen" iz Sarajeva upriličili su danas prijem za delegaciju Grada Friedrichshafena predvođenu gradonačelnikom Josefom Buchelmeierom. Delegacija Friedrichshafena boravi u našem gradu povodom održavanja kulturne manifestacije «Dani Friedrichshafena u Sarajevu» i obilježavanja 35. godišnjice pobratimskih odnosa glavnog grada BiH i ovog njemačkog grada.

U zajedničkoj izjavi za medije nakon prijema, gradonačelnica Borovac izrazila je zadovoljstvo posjetom starih i osvjedočenih prijatelja sa kojima nas veže višedecenijska uspješna i plodonosna saradnja, uspostavljena vezama Famosa sa ZF-om što je rezultiralo proizvodnjom motora i mjenjača za "mercedes".

–  Danas s ponosom obilježavamo 35 godina naše duge i bogate saradnje koja je obilovala mnoštvom aktivnosti i uzajamnih posjeta u koje su bili uključeni učenici, umjetnici, sportisti, privrednici, kao i čelnici dva grada. Kao što je Friedrichshafen bio sa Sarajevom na najznačajnijem događaju ovog grada – na 14. ZOI, tako se u vrijeme opsade Sarajeva od 92. do 95.g., kao i u postratnom periodu, pokazao kao iskreni prijatelj – istakla je Borovac.

Gradonačelnica se ovom prilikom u ime Grada i građana Sarajeva zahvalila Gradu Friedrichshafenu na izraženoj pomoći u vidu hrane, lijekova i medicinske opreme, ortopedskih pomagala, u vozilima hitne pomoći i bagera, donacija Dječijem domu "Bjelave", sanitarne opreme, a pogotovo na obnovi i opremanju DZ "Omer Maslić" u šta su Uprava i građani ovog njemačkog grada uložili 800.000 eura.

– Ne možemo zaboraviti ulogu Udruženja «Pro Sarajevo» u jačanju partnerstva dva grada, koje povezuje i zajednička nagrada za kulturu. Našu saradnju krasi i 20-godišnje partnerstvo između naših gimnazija i muzičkih škola. Također, zahvalnost dugujemo i osvjedočenom prijatelju našeg grada, vašem vrhunskom umjetniku Helmutu Lutzu, koji je Sarajevu podario steidž-skulpturu "Put zvijezda" – kazala je Borovac te dodala da građani Sarajeva trebaju da znaju da imaju iskrene prijatelje u građanima Friedrichshafena.

U znak zahvalnosti Grad Sarajevo je, istakla je Borovac, pokrenuo inicijativu da jedna ulica u Sarajevu nosi ime po Gradu Friedrichshafenu. Također će se inicirati da Grad Sarajevo svom partneru pokloni i jedan sebilj – karakterističnu sarajevsku česmu.

Gradonačelnik Friedrichshafena Josef Buchelmeier kazao je da su u cijeloj historiji saradnje dva grada izražena tri osnovna elementa: ekonomske veze, potom susreti umjetnika, sportista i udruženja građana, te kontakti lokalnih zajednica. On je ovom prilikom podsjetio na Memorandum potpisan u ljeto ove godine od strane predstavnika dva grada, a u cilju da Sarajevo postane grad kakav i dolikuje da bude u Evropi. Na ovu temu gradonačelnik Buchelmeier najavio je razgovore s evropskim i njemačkim parlamentarcima i Savezom općina i gradova Njemačke, te istakao da će inicirati njihovu posjetu Sarajevu u proljeće iduće godine. 

Grad  Friedrichshafen će Sarajevu darovati simbol svoga grada – zepelin. Našem gradu će 10. decembra, na Dan obilježavanja 60.g. Povelje o ljudskim pravima UN, biti uručen i Zlatni golub mira, koji je gradonačelniku Friedrichshafena uručio jedan njemački umjetnik povodom, kako je istakao, partnerskih veza sa Sarajevom.

Nakon prijema, delegacija Friedrichshafena je obišla Olimpijski bazen i Muzej "Alija Izetbegović".

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva