Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, od 24. do 26. oktobra, bit će održan “Sarajevski festival turizma” – 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza.

24. oktobra će se u Vijećnici održati Gala večer na kojoj će biti prezentiran autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda.

U tri dana Festivala posjetioci će u “Skenderiji” imati priliku da uživaju u turističkoj, kulturnoj ali i gastronomskoj ponudi gradova i zemalja učesnica.

S ciljem promocije turističke ponude i potencijala našeg glavnog grada kao najpoželjnije turističke destinacije, Grad Sarajevo će na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Sarajevske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka te EYOF-a, najmasovnije sportske manifestacije nakon ZOI,  koja će se održati na našim olimpijskim planinama u februaru iduće godine, na 35. godišnjicu Sarajevske zimske olimpijade.

Kako je sajam posvećen jednim dijelom i gastronomiji, u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni i Udruženje kuhara u BiH i Udruženje barmena ICE Sarajevo.

Kuhari će organizovati internacionalni kulinarski kup, a planiraju i oboriti rekord, pripremajući 13.000 palačinaka. Predstavit će se i barmeni sa vlastitim kreacijama.

Zanimljiv je podatak da je prvi sajam nakon izgradnje Centra Skenderije upravo bio sajam turizma, lova i ribolova i to 1970 godine.

U sklopu manifestacije održat će se konferencija pod nazivom “Gastronomija i razvoj turističke destinacije”, čiji će učesnici biti uvaženi profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.