Igor Kamočaji je na početku press konferencije, održane danas povodom Javnoga dočeka Nove 2010. godine, prenio stav gradonačelnika i njegovih zamjenika o aktualnim zbivanjima glede dočeka Djeda Mraza u Sarajevu:

"Prije svega, nevjerojatno je da je u zemlji makar nominalno demokratskoj Djeda Mraz kontraverzna tema: nažalost, u našem slučaju Djeda Mraz je postao simbol borbe za sekularni karakter države.
Uklanjanje plakata koji su najavljivali Djeda Mraza poruka je da zabrana ne važi samo u Javnoj ustanovi \’Djeca Sarajeva\’ nego i izvan nje. To je vrlo jasna poruka da će oni koji danas ukidaju Djeda Mraza sutra ulaziti u domove građana Sarajeva i kontrolirati koje televizijske programe gledaju; ako je danas sumnjiv Djeda Mraz, sutra će biti sumnjiv svatko tko ima televizijsku antenu. I ovaj posljednji pokušaj progona Djeda Mraza treba konačno nazvati pravim imenom: nasrtaj bez presedana na građanske slobode i prava. Mi smo djeci upriličili susret s Djedom Mrazom i tako će biti sve dok SDP ima vlast u gradu.
Na koncu, želim zahvaliti onim medijima koji su o jučerašnjem dočeku Djeda Mraza izvješćivali kao o onom što je i bilo: pokušaj da djeci iz sarajevskih vrtića, ali i svoj drugoj djeci priredimo malo veselja.
Želio bih isto tako zahvaliti i onom dijelu medija i novinara koji se jučer nisu libili zlouporabiti djecu, ali nisu imali ni profesionalnog integriteta, ni ljudske hrabrosti da bilo koje pitanje glede dočeka Djeda Mraza postave ni ravnateljici JU "Djeca Sarajeva" Arziji Mahmutović, ni kantonalnom ministru obrazovanja Safetu Keši, ni kantonalnom premijeru Besimu Mehmediću koji su zapravo i odgovorni za ovu sramotu".

U nastavku današnje press konferencije Kamočaji je istaknuo da su sve pripreme Javnoga dočeka Nove 2010. godine u organizaciji Grada Sarajeva i četiri gradske općine ušle u završnu fazu. On je kazao kako će se centralni dio Javnoga dočeka održati ispred Vječne vatre 31.12.2009. s početkom u 21.30 i trajat će do ranih jutarnjih sati 1.01.2010. godine. Istog dana, od 15.00 do 17.00 sati održat će se Dječiji program pod nazivom "Mario ario traži karaoke zvijezdu" u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.
Centralni program Dočeka započet će nastupom mladih sarajevskih bendova Uncle Sam Decided i Rigorozni, potom će sudjelovati Amel Ćurić&Band, Mustafa Šantić Sevdi Band, Armin Šaković, a u Novu 2010. godinu uvest će nas svojim nastupom Dubioza Kolektiv. Do ranih jutarnjih sati sve nazočne ispred Vječne vatre disco-video perfomansom zabavljat će DiscoBajagi/ Dj Vedran&Brano. Manifestaciju Dočeka Nove godine vodit će Slađana Subotić-Damjanović i Kemal Čebo.

Dječiji program koncipiran je kao karaoke show i vodit će ga poznati glumac Mario Drmać, uz Dječiji hor "Princez krofne", Plesnu grupu Seven i neizbježnog Djeda Mraza. Svi zainteresirani svoje sudjelovanje u karaokama mogu prijaviti pri ulasku u salu Općine Novi Grad, ubacivanjem popunjene ulaznice u kutiju za žiri. Propozicijama je planirano sudjelovanje djece uzrasta od 7 do 15 godina, ali i za ostalu djecu u publici predviđena je podjela novogodišnjih poklon paketića kroz zanimljivu nagradnu igru. Pobjednika očekuje posebna nagrada skrivena u "tajnoj vreći" Djeda Mraza.
– Budući da sala Općine Novi Grad ima ograničen broj mjesta, bit će tiskane gratis ulaznice, koje će biti podijeljene u suradnji s medijskim pokroviteljima. Dakle, treba pratiti programe medijskih pokrovitelja, jer je ulaz moguć samo uz ove ulaznice – istaknuo je Kamočaji.

Kamočaji je i ovom prilikom uputio apel građanima Sarajeva da ne koriste pirotehnička sredstva, te dodao da će odmah poslije press konferencije uputiti inicijativu mjerodavnoj Kantonalnoj inspekciji da se uklone štandovi kako bi se onemogućila prodaja pirotehničkih sredstava.

U ime Izvršnoga odbora Kamočaji je još jednom zahvalio predstavnicima KJKP "Park" i "Rad", te MUP-u KS na suradnji i potpori u organiziranju ovoga događaja.
– Ne sumnjamo da će ova manifestacija biti posjećena – kazao je Kamočaji, te još jednom pozvao građane, mladost, goste i turiste grada na zajedničku proslavu ispred Vječne vatre.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, istaknuo je da su poduzete sve sigurnosne mjere kako bi doček prošao u slavljeničkoj atmosferi i bez incidenata.
– Ovaj će događaj osiguravati 130 zaštitara i dostatan broj službenika MUP-a. Također, pridružujemo se apelu Uprave Grada Sarajeva da građani ne koriste pirotehnička sredstva. Za prekršitelje su predviđene novčane kazne u iznosu od 300 do 900 KM – istaknuo je Nefić.

Nefić je dodao da će zbog postavljanja bine kod Vječne vatre, 30.12. u 12.00, za promet biti zatvorena lijeva traka Titove ulice u duljini od 100 metara, a 31.12. bit će obustavljen promet u ulicama Mula Mustafe Bašeskije – Titova, od 19.00 do ranih jutarnjih sati 01.01. kada je predviđen završetak novogodišnjeg programa.

I ove godine, kazao je Nefić, u samu ponoć bit će organiziran vatromet s dviju pozicija, i to s Mojmila brda i zgrade Interšpeda u Titovoj na br. 40.

Generalni medijski pokrovitelj događaja je Radio Stari Grad, a pokrovitelji su i: Federalna televizija, "Oslobođenje", "San", Europlakat i Moj portal.ba.

Na 2. press konferenciji, danas održanoj povodom ove manifestacije, bili su nazočni i članovi Izvršnoga odbora: Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika, i Benjamin Isović, savjetnik gradonačelnika, te sudionici programa Brane Jakubović iz benda "Dubioza Kolektiv", Nenad Đurić, redatelj i Senadin Žarić, u ime tvrtke "AVC" kao tehničke potpore u organizaciji događaja.