„Sve pripreme Javnog dočeka Nove 2012. godine u organizaciji Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, četiri gradske općine i Turističke zajednice KS uveli smo u završnu fazu. Dječiji program već smo organizirali u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Novom Sarajevu i u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, a danas u 17 sati i u BKC-u. Želim vas još jednom podsjetiti da Dječiji program čine predstava "Veseli čas", druženje s Djeda Mrazom i podjela novogodišnjih paketića. Reakcije roditelja i djece su više nego pozitivne i čini nam zadovoljstvo što će ovogodišnji dječiji program pogledati 1.650 mališana, za razliku od prošlogodišnjeg kada je ovaj program pratilo blizu njih 300“, rekao je Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika i predsjednik IO za za organizaciju i pripremu Javnog dočeka Nove 2012. godine na današnjoj press konferenciji u Gradskoj upravi.

“Prema informacijama koje imamo od Turističke zajednice, veliki broj stranih turista već se odavno interesira za Javni doček Nove godine u gradu Sarajevu. Rigistrirano je više od 6.000 smještajnih kapaciteta i blizu 2.000 rezervacija u privatnom sektoru. Stoga ne sumnjamo da ćemo ove godine na Dočeku Nove zabilježiti više od 15.000 posjetilaca koliko ih je bilo lani”, kazao je Kamočaji te istaknuo da je sa KJP “Gras” dogovoreno da se 1. januara, po završetku Centralnog programa, u periodu od 3 do 5 sati ujutro, uspostavi besplatan tramvajski prijevoz za građane i goste našeg grada.

Benjamin Isović, član IO, kazao je da se, također, vrše posljednje pripreme za Centralni program na lokaciji Trg djece Sarajeva ispred BBI centra koji će 31.12. početi u 21.00 i trajati do ranih jutarnjih sati.

Učesnici Centralnog programa su: Futavci, Emir & Frozen Camels, Letu štuke, Karne, Tifa & Band, Nina Badrić i Kiril Džajkovski. Ovog puta prisutni Mladen Vojčić Tifa obećao je kvalitetan i dobar provod: „Hvala Gradskoj upravi jer ovaj grad je zaslužio da se o njemu lijepo priča, a Sarajevo ima šta da kaže!“ Feđa Isović u ime benda „Karne“ je kratko dodao da će „ovaj neobični bend, koji čine doktori, glumci, scenaristi, sigurno imati drugačiji nastup“, a Nedžad Podžić Počko u ime benda „Letu štuke“ zahvalio je Gradu i kazao da će uljepšati novogodišnji provod ispred BBI centra.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, istaknuo je da je MUP KS u saradnji sa Gradskom upravom još 1. decembra napravio akcioni plan na poduzimanju  aktivnosti u cilju sprečavanja nabavke, prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava. „Ova kampanja je već polučila pozitivne rezultate jer je u odnosu na prošlu godinu značajno smanjena nabavka i upotreba pirotehničkih sredstava. Podsjetio bih da smo prošle godine oduzeli 45.000 pirotehničkih sredstava i uručili 40.000 prekršajnih prijava, uz napomenu da su tri osobe zadobile teške tjelesne povrede“, istaknuo je Nefić.

Dodao je da je MUP KS zajedno sa Gradskom upravom izradio letke sa upozorenjem da se, prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, prodaja, kupovina i upotreba pirotehničkih sredstava kažnjava novčanom kaznom od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM! Ove letke će u sklopu projekta „Rad policije sa zajednicom“ distribuirati u osnovne škole i na frekventna mjesta gdje se okupljaju djeca. „Što se tiče osiguravanja Centralnog programa pred BBI centrom, angažirat ćemo veći broj policajaca s ciljem kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu prisustva alkohola, odnosno na trgovima, ugostiteljskim objektima i drugim mjestima radi sprečavanja izvršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira.

Igor Kamočaji na današnjoj press konferenciji zahvalio je  u ime Gradske uprave KJKP "Park", KJKP “Rad”, MUP-u KS, te Kantonu Sarajevo, gradskim općinama i Turističkoj zajednici KS na saradnji i podršci u organiziranju ovog događaja. Također je zahvalio i glavnim sponzorima: Tondachu, Sarajevo osiguranju, JP Međunarodnom aerodromu Sarajevo, BH Pošti, Mozaiku i EU, SERDI, Urban namještaju i Reiffeisen banci d.d., Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Intesa Sanpaolo Bank d.d., Bosna sunce osiguranju, JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo i BKC. I naravno, medijskim pokroviteljima: FTV, RSG, RSG1, Metromedia, Sarajevo-x.com, Sarajevo navigator.

Kamočaji je još jednom pozvao  sve građane Sarajeva, građane iz drugih gradova i općina u BiH te turiste da dođu na Trg djece Sarajeva i da zajedno dočekamo Novu 2012. godinu.