„Sve pripreme Javnoga dočeka Nove 2012. godine u organizaciji Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, četiri gradske općine i Turističke zajednice KS uveli smo u završnu fazu. Dječji smo program već organizirali u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Novom Sarajevu i u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, a danas u 17 sati i u BKC-u. Želim vas još jednom podsjetiti da Dječji program čine predstava "Veseli čas", druženje s Djeda Mrazom i podjela novogodišnjih paketića. Reakcije roditelja i djece više su nego pozitivne i čini nam zadovoljstvo što će ovogodišnji dječji program pogledati 1.650 mališana, za razliku od prošlogodišnjeg kada je ovaj program pratilo blizu njih 300“, rekao je Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika i predsjednik IO za za organizaciju i pripremu Javnoga dočeka Nove 2012. godine na današnjoj press konferenciji u Gradskoj upravi.

“Prema informacijama koje imamo od Turističke zajednice, veliki se broj stranih turista već odavno interesira za Javni doček Nove godine u gradu Sarajevu. Rigistrirano je više od 6.000 smještajnih kapaciteta i blizu 2.000 rezervacija u privatnom sektoru. Stoga ne sumnjamo da ćemo ove godine na Dočeku Nove zabilježiti više od 15.000 posjetitelja koliko ih je bilo lani”, kazao je Kamočaji te istaknuo da je sa KJP “Gras” dogovoreno da se 1. siječnja, po završetku Središnjeg programa, u razdoblju od 3 do 5 sati ujutro, uspostavi besplatan tramvajski prijevoz za građane i goste našega grada.

Benjamin Isović, član IO, kazao je da se, također, vrše posljednje pripreme za Središnji program na lokaciji Trg djece Sarajeva ispred BBI centra koji će 31.12. početi u 21.00 i trajati do ranih jutarnjih sati.

Sudionici Središnjeg programa su: Futavci, Emir & Frozen Camels, Letu štuke, Karne, Tifa & Band, Nina Badrić i Kiril Džajkovski. Ovoga puta nazočni Mladen Vojčić Tifa obećao je kvalitetan i dobar provod: „Hvala Gradskoj upravi jer je ovaj grad zaslužio da se o njemu lijepo priča, a Sarajevo ima šta da kaže!“ Feđa Isović uime benda „Karne“ kratko je dodao da će „ovaj neobični bend, koji čine doktori, glumci, scenaristi, sigurno imati drukčiji nastup“, a Nedžad Podžić Počko uime benda „Letu štuke“ zahvalio je Gradu i kazao da će uljepšati novogodišnji provod ispred BBI centra.

Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, istaknuo je da je MUP KS u suradnji s Gradskom upravom još 1. prosinca napravio akcijski plan na poduzimanju  aktivnosti u cilju sprječavanja nabave, prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. „Ova je kampanja već polučila pozitivne rezultate jer je u odnosu na prošlu godinu značajno smanjena nabava i uporaba pirotehničkih sredstava. Podsjetio bih da smo prošle godine oduzeli 45.000 pirotehničkih sredstava i uručili 40.000 prekršajnih prijava, uz napomenu da su tri osobe zadobile teške tjelesne ozljede“, istaknuo je Nefić.

Dodao je da je MUP KS zajedno s Gradskom upravom izradio letke s upozorenjem da se, prema Zakonu o prekršajima protiv javnoga reda i mira KS, prodaja, kupovina i uporaba pirotehničkih sredstava kažnjava novčanom kaznom od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM! Ove će letke u sklopu projekta „Rad policije sa zajednicom“ distribuirati u osnovne škole i na frekventna mjesta gdje se okupljaju djeca. „Što se tiče osiguravanja Središnjega programa pred BBI centrom, angažirat ćemo veći broj policajaca s ciljem kontrole sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na kontrolu postojanja alkohola, odnosno na trgovima, ugostiteljskim objektima i drugim mjestima radi sprječavanja izvršenja kaznenih djela i narušavanja javnoga reda i mira.

Igor Kamočaji na današnjoj press konferenciji zahvalio je  uime Gradske uprave KJKP "Park", KJKP “Rad”, MUP-u KS, te Kantonu Sarajevo, gradskim općinama i Turističkoj zajednici KS na suradnji i potpori u organiziranju ovoga događaja. Također je zahvalio i glavnim sponzorima: Tondachu, Sarajevo osiguranju, JP Međunarodnom aerodromu Sarajevo, BH Pošti, Mozaiku i EU, SERDI, Urban namještaju i Reiffeisen banci d.d., Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Intesa Sanpaolo Bank d.d., Bosna sunce osiguranju, JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo i BKC. I naravno, medijskim pokroviteljima: FTV, RSG, RSG1, Metromedia, Sarajevo-x.com, Sarajevo navigator.

Kamočaji je još jednom pozvao  sve građane Sarajeva, građane iz drugih gradova i općina u BiH te turiste da dođu na Trg djece Sarajeva i da zajedno dočekamo Novu 2012. godinu.