Svečana-akademija-u-Vijećnici-povodom-11.-marta-Dana-nezavisnosti-BiH

Svečana akademija, u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina KS i Foruma parlamentaraca BiH, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je danas u Vijećnici uz prisustvo predstavnika svih nivoa vlasti, diplomatskog kora, te predstavnika vjerskog i kulturnog života u BiH, kao i ostalih zvanica.

Čestitajući građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine ovaj značajan historijski datum, Miro Lazović, predsjednik bivše Skupštine RBiH koja je izglasala Deklaraciju o nezavisnosti podsjetio je na burne historijske trenutke u kojima se branila steknuta nezavisnost.

Semiha Borovac, ministrica u Vijeću ministara BiH u svom obraćanju je, između ostalog, kazala da više od četvrt vijeka se zastava naše zemlje vijori na East Riveru.

„Uvjerena sam kako će puna afirmacija ideje nezavisnosti biti postignuta onog dana kada se naša zastava zavijori i ispred Evropskog parlamenta, kao i u sjedištu NATO saveza u Briselu“, kazala je Borovac.

Na kraju se učesnicima akademije obratila Dizija Njemčević, studentica Zdravstvenih studija i mlada poduzetnica koja je, u ime svoje generacije, uputila čestitku i poruku mladih.

Svečanu akademiju oplemenio je ansambl SAN, duo Ana Pokrklić i Belma Tuzović Mujkić, te poznati bh. glumac Miki Trifunov.

Prethodno, delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem obišla je spomen-obilježja , te položila cvijeće i odala počast poginulim braniteljima grada.