Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen i šef Misije USAID-a u BiH David J. Barth paljenjem jelke na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, svečano su otvorili 2. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market. Na svečanom otvaranju ove manifestacije, koja će trajati puni mjesec dana, do 15.01.2013. godine,      prisutnima su se obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, šef Misije USAID-a u BiH David J. Barth, predstavnik GIZ-a Johannes Elle, direktor Sarajevo Holiday Marketa Alis Brkić i direktor švedske međunarodne razvojne agencije SIDA Pelle Perssen. Gradonačelnik Alija Behmen se zahvalio svim suorganizatorima koji su i ove godine pomogli realizaciju Sarajevo Holiday Marketa.

„Holiday Market je manifestacija za koju sam siguran da će doprinijeti stvaranju istinske praznične atmosfere i ugođaja u našem gradu, ne samo za Sarajlije nego i za sve turiste i posjetitelje. Ovakvim projektima želimo dovesti Sarajevo na nivo koje ono kao glavni grad naše države i jedna metropola i zaslužuje“, izjavio je gradonačelnik Behmen izrazivši posebno zadovoljstvo postavkom za najmlađe i prilikom za njih da uživaju u pozitivnoj zimskoj atmosferi i druženju sa Djeda Mrazom.

[WPIMPINLINE:slika%202.jpg]

Šef Misije USAID-a u BiH David J. Barth je u svom obraćanju istakao kako je za samo tri mjeseca boravka u Sarajevu već uspio da se zaljubi u ovaj grad.
„Ne postoji razlog zašto Sarajevo ne bio jedna od glavnih turističkih destinacija u Evropi tokom zime. Među brojnim štandovima ovdje se nalazi i onaj sa rukotvorinama djece sa posebnim potrebama i izuzetno mi je drago da je taj štand pronašao svoje mjesto ovdje“, rekao je Barth te pozvao građane i turiste da posjete Market.

Kako je istakao direktor Marketa Alis Brkić poseban akcent je stavljen na energetsku efikasnost.
„Cilj nam je kreirati jednu pozitivnu priču, te prezentirati Sarajevo kao turističku destinaciju, ne samo za vrijeme ljeta, već i zimi. Holiday Мarket je dizajniran na način da se prijateljski odnosi prema okolišu, a za najmlađe posjetioce tu je i toplotno izolaciona kuća“, kazao je Brkić na otvorenju.

Predstavnik GIZ-a Johannes Elle je izrazio zadovоljstvo što GIZ po prvi put učestvuje u ovom projektu te ukazao je na značaj energetske efikasnosti, a direktor Švedske međunarodne razvojne agencije SIDA Pelle Perssen je naglasio da je Market dobra prilika da se obrtnicima pruži prilika da predstave svoje proizvode.

[WPIMPINLINE:slika%203.jpg]

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market je manifestacija sajamskog tipa sa brojnim zabavnim sadržajima, koja želi doprinijeti kreiranju istinskog prazničnog ugođaja u našem gradu, kako za građane Sarajeva, tako i za sve turiste i posjetitelje, u vrijeme praznika koji se dešavaju krajem tekuće i početkom naredne godine.
Prvi dio ove manifestacije je sajamski, sastavljen od drvenih kućica, u kojima će se prodavati suveniri, odjevni predmeti i dodaci, zanatski proizvodi, hrana i piće… Drugi dio Marketa je Sarajevsko pivo Holiday Pub, smješten ispod šatora površine 300 kvadratnih metara u kojem će se svakog dana održavati bogati kulturno-zabavni programi, koji će biti besplatni osim dočeka Novih Godina po julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Treći dio je Dječiji park u sklopu kojeg će biti postavljen niz sadržaja za najmlađe, među kojima i Dječiji paviljon, besplatna igraonica za djecu, kućica Djeda Mraza napravljena prema projektu Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (GIZ).

Novost ovogodišnjih Marketa je  HAPPY :))) STAGE- bina na otvorenom gdje će svaki dan biti besplatni programi za djecu i mlade. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market je zajednička aktivnost UG Zona unaprijeđenog poslovanja – ZUP Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID – Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg su i ZUP Baščaršija i Sarajevo Navigator koordinatori.

Realizacija Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa ne bi bila moguća bez podrške Grada Sarajeva, koji je, u skladu sa Sporazumom potpisanim sa USAID – Sida Firma Projectom, suorganizator Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa. Organizaciji i realizaciji Marketa veliki doprinos daju Prva policijska uprava KS, KJKP Park, KJKP Rad, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Porezna uprava FBiH, inspekcijske službe četiri gradske općine, općine Stari Grad i Centar, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i brojni drugi partneri i sponzori.