U općini Novi Grad Sarajevo danas je svečano otvoren  novoizgrađeni, moderni „Park prijateljstva“ u naselju Dobrinja V, čiju je izgradnju sa cca 1.500.000 KM finansirao Fond „Heydar Aliyev“ iz Republike Azerbejdžan. Svečanim presijecanjem vrpce novoizgrađeni park, površine 11.000 m2,  otvorenim su proglasili NJ.E. Leyla Aliyev, potpredsjednica Fonda „Heydar Aliyev“ Republike Azerbejdžan, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, i Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i bivši načelnik sarajevske Općine Novi Grad. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen tom prilikom uručio je Zahvalnicu Grada Sarajeva Leyli Aliyev, potpredsjednici Fonda „Heydar Aliyev“. Obraćajući se prisutnima, Behmen je podsjetio na pobratimske odnose Sarajeva i Bakua od 1972. godine i intenzivnu saradnju dvaju gradova do 1992. godine, te se osvrnuo na ponovno intenziviranje bilateralne saradnje.

„Kada mi je ideju za ovaj projekat iznio prošle godine ambasador Azerbejdžana, pomislio sam najprije na Dobrinju. Ovo naselje za nas u Sarajevu ima veliki značaj. To je u vrijeme agresije na BiH bio grad u gradu“, naglasio je gradonačelnik Behmen koji je posebno istaknuo entuzijazam uposlenika KJKP „Park“ koji su intenzivno radili na uređenju ovog parka bez obzira na teške vremenske uvjete. Behmen je zajedno sa gospodom Izetbegovićem i Hadžićem izrazio veliku zahvalnost narodu i predsjedniku Azerbejdžana kao i Leyli Aliyev, potpredsjednici Fonda „Heydar Aliyev“.

Inicijativa za realizaciju ovog projekta potekla je nakon sastanka ambasadora Republike Azerbejdžan u BiH Eldara Hasanova sa gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom u augustu prošle godine, a njenu realizaciju podržao je tadašnji načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić. Rekonstrukcija parka u naselju Dobrinja V otpočela je u novembru prošle godine, a izvođač radova bio je KJKP „Park“.

Novi park se nalazi u naselju Dobrinja V, u blizini kuće Hadžihalilovića i Dobrinjske gimnazije. Projekat je podrazumijevao izgradnju savremenog i moderno opremljenog  parka i površine za odmor i rekreaciju za sve populacije ovog naselja, ali i cijelog grada. Tako sada ovaj park krasi „agh sakkal“, što u prijevodu znači „za bijele brade“, odnosno starije osobe, muzički, dječiji i sportski paviljon. Sve zone parka povezane su pješačkim stazama, zelene površine su ukrašene hortikulturnim sadržajem, ljubitelji sporta imaju na raspolaganju stazu za trčanje dugu gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje i stolove za stoni tenis.

S obzirom da se novi park prostire na obje obale rijeke Dobrinje, izgrađen  je pješački most, tako da će posjetioci parka moći sigurno i neometano prelaziti s jedne na drugu stranu. Izgrađeni su betonski stubovi i betonska konstrukcija mosta, zid za sportsko penjanje, izvršeno je popločavanje pješačkih staza itd. Staza izgrađena u motivu „azerbejdžanskog ćilima“ ukrašava ovaj park, a izvršeno je i hortikulturno ukrašavanjе parka koji će krasiti oko 70 novih odraslih stabala i više od 200 sadnica ukrasnog grmlja. Već su urađene instalacije za videonadzor cjelokupnog parka, tako da će posjetioci ali i sami rekviziti u parku biti sigurniji.