U sarajevskoj Vijećnici sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Plečnikova Ljubljana“  o stvaralaštvu velikog slovenačkog i evropskog arhitekte Jože Plečnika (1872.-1957.) koji je ostavio snažan pečat u arhitekturi glavnog grada Slovenije, ali i šire.

Plečnik izložba 101673

Izložbu je organizovala Ambasada Slovenije u BiH, u saradnji sa Ministarstvom za kulturu Republike Slovenije, Muzejom za arhitekturu i dizajn u Ljubljani, te Muzejom i galerijom grada Ljubljane (Plečnikova kuća), a uz podršku Grada Sarajeva.

Plečnik izložba 101672

Zvanice je u ime Grada Sarajeva kao domaćina i jednog od organizatora ove izložbe pozdravio i zamjenik gradonačelnika Milan Trivić, kazavši da je Plečnik nešto najbolje što je Evropa imala u 20. stoljeću.

Plečnik izložba 101676

Otvorenom je izložbu proglasio bosanskohercegovački arhitekta slovenačkog porijekla Ivan Štraus.

Plečnik izložba 101677

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek rekao je na otvorenju izložbe da se  2017. obilježava u njegovoj zemlji kao Plečnikova godina povodom 145 godina od rođenja i 60 godina smrti ovog velikog arhitekte srednje i jugoistočne Evrope.

Plečnik izložba 101675

Bosanskohercegovački arhitekta Nihad Babović za Plečnika je kazao da je bio povučen čovjek skromnog, asketskog života, koji je rođen i živio u turbulentnim vremenima, ali kao umjetnik evropske vrijednosti i starog, tradicionalnog majstorstva, radio je stalno i ostavio neizbrisiv trag posebno u Ljubljani, ali i Beču, Pragu…

Plečnik izložba 101674

Ogroman pečat u Ljubljani je ostavio već u periodu 1926. do 1941. godine, rekla je na otvorenju izložbe gošća iz Slovenije, arhitektica Barbara Rozman Bider.

Izložba „Plečnikova Ljubljana“ koja je namijenjena međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO spisak svjetske kulturne i prirodne baštine bit će otvorena do 8. juna 2017. godine.