Na poziv gradonačelnika Konye Tahira Akyüreka, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić od 11.-17. novembra, boravio je u posjeti ovom prijateljskom gradu. Tom prilikom, susreo se i sa zamjenikom sekretara i počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom, šefom Odjeljenja za vanjske poslove Selimom Yücelom Güleçom i glavnim guvernerom Konye Muammerom Erolom.

Gradonačelnik Komšić je podsjetio domaćine na projekat obnove Isa-begove tekije, s obzirom da su predstavnici Grada Konye tokom službene posjete Sarajevu 2008. godine, izrazili želju da ovaj prijateljski grad učestvuje u ovom projektu. Upoznavši svoje domaćine s Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju Isa-begove tekije nacionalnim spomenikom BiH, gradonačelnik Komšić je ovom prilikom obnovio zahtjev za zajedničku realizaciju ovog projekta.

Tokom susreta, potvrđena je donacija 20 tramvaja Grada Konye preduzeću „GRAS“, čiji će transport preuzeti Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH. Zahvalivši se na ovoj donaciji, gradonačelnik Komšić je zamolio svoje domaćine da razmotre mogućnost doniranja kombi-busa Olimpijskom bazenu „Otoka“ za prijevoz učenika osnovnih škola na časove plivanja. Ovim projektom proširila bi se suradnja gradova Sarajevo i Konya i na najmlađe generacije.