„Administracije Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo su apsolutno opredijeljene da građani bh. prijestolnice dobiju žičaru“, istaknuto je na danas održanom sastanku u prostorijama Gradske uprave Sarajeva kojeg je vodio zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović sa suradnicima. Sastanku su nazočili Edmond Offermann, koji je donirao novčana sredstva za nabavku motora i upravljačke jedinice za Trebevićku žičaru i Mujo Fišo, kantonalni ministar prometa. U narednih mjesec dana, kako je rečeno na današnjem sastanku, Kanton Sarajevo će ponuditi sporazum kojim će se regulirati imovinsko-pravni odnosi, prava i obveze između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i KJKP „Gras“, a u svezi su s realizacijom Projekta „Revitalizacija Trebevićke žičare“.

„Ništa nije sporno. Pripremamo sporazum kako bi riješili, u ovom trenutku, jednu od ključnih stvari, a to su imovinsko-pravni odnosi. Ovim sporazumom, koji treba da potpišu predstavnici Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i \’Grasa\’, stvorit će se preduvjeti za nastavak izgradnje žičare“, kazao je ministar Fišo.

Temeljem toga, ali i provedbe drugih potrebnih aktivnosti na realizaciji ovoga projekta u narednom razdoblju, donator Offermann je istaknuo da je spreman da produži rokove i poslije prosinca 2015. godine, a koji su zacrtani Memorandumom o sporazumijevanju, potpisanim u listopadu prethodne godine.

Sudionici današnjeg sastanka su se složili da Grad Sarajevo i dalje treba biti lider ovoga projekta s obzirom da će Offermannova novčana donacija isključivo biti data Gradu.