Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Emin Švrakić primili su danas Nihata Zeybeckia, načelnika turskog grada Denizlija i Yusufa Beyazita, predsjednika Vakufa i Vakufske banke u R Turskoj. Prijemu je prisustvovao i Idriz Hodžić, gradski vijećnik i član Komisije za međunarodnu saradnju GV-a Grada Sarajeva.

Poželjevši dobrodošlicu, gradonačelnica Borovac u ime Grada i građana Sarajeva zahvalila se Vladi i narodu prijateljske R Turske na pomoći pruženoj tokom agresije, te u postratnom razvoju Sarajeva i BiH. Gradonačelnica je upoznala goste o historiji i tradiciji Sarajeva naglasivši da Sarajevo baštini kulturu i tradiciju koja se proteže još od vremena osmanskog perioda u BiH.

– Sarajevo, koji je od samog svog postanka predstavljao sretan spoj starog i novog, Istoka i Zapada, danas izrasta u moderan evropski grad sa željom da se sa svim svojim osobenostima što prije pridruži EU. Iako imamo razvijene prijateljske odnose sa nekoliko turskih gradova, voljeli bismo da su te veze još jače, posebno privredne, jer su Sarajevo i BiH pogodno područje za ulaganje stranih investicija – istakla je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica je dodala da Grad posebnu pažnju posvećuje obnovi naše kulturno-historijske baštine koja sa svojom karakterističnom arhitektorom pruža izuzetne mogućnosti za razvoj turizma. Također je istakla Baščaršiju, najatraktivniji turistički dio grada, te ukazala na aktivnosti koje se vode na stvaranju preduvjeta za nominaciju Baščaršije na UNESCO-vu listu kulturne baštine. 

Nihat Zeybecki, načelnik turskog grada Denizlija, koji je izrazito turistički centar R Turske, ukazao je na uspostavljanje i razvijanje saradnje sa Gradom Sarajevom u oblasti turizma.

– Zainteresirani smo za obnovu i ulaganje u građevine iz osmanskog perioda kao simbole grada Sarajeva. Također bismo voljeli da se naš grad Denizli pobratimi sa Sarajevom, što bi predstavljalo okosnicu konkretnih budućih odnosa naša dva grada – kazao je načelnik Zeybecki.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva