U sklopu obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, u četvrtak 24.07.2014. godine s početkom u 10.30 sati, u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva, ul. Hamdije Kreševljakovića 3/1, održat će se press konferencija povodom održavanja mirovnog maratona „Plamen mira – Flame for Peace“ od Sarajeva do njemačkog grada Ahena, u periodu od 28. jula do 21. septembra, s ciljem povezivanja mladih i jačanja mira.

Mirovni maraton, organiziran na inicijativu Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, započet će paljenjem baklje mira u ponedjeljak 28. jula u Sarajevu, na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, prolazit će kroz 12 zemalja (55 gradova i mjesta), te završiti u Ahenu 21. septembra 2014. na Svjetski dan mira.

Na press konferenciji novinarima će se obratiti zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović u ime Grada Sarajeva kao pokrovitelja maratonske trke kroz bh. prijestolnicu, Amela Šiber, koordinatorica aktivnosti Ahenske mreže u BIH, te Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ – partnera u ovom projektu.

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu obavijeste javnost.