Dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić sazvao je danas radni sastanak o temi: "Koordinacija aktivnosti za uređenje grada pred i u toku 13. Sarajevo film festivala". Kako je kazao dogradonačelnik Sarajeva Josip Jurišić cilj sastanka je da se koordiniraju aktivnosti za uređenje i pospremanje grada pred najznačajniji nastupajući kulturni događaj u gradu Sarajevu, ali i za vrijeme njegovog trajanja, budući da se očekuje veliki broj gostiju i turista i namjera je pružiti im ugodan boravak u gradu.

Sastanku su prisustvovali: direktor Sarajevo film festivala (SFF) Mirsad Purivatra, pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Salih Karamehmedović, glavni kantonalni komunalni inspektor Mahira Sokolović, načelnik I Policijske uprave Jasmin Idrizović, direktor KJKP "Rad" Selim Babić, direktor KJKP "Park" Osman Delić, predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Kulo, te pomoćnici načelnika za komunalne poslove Općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio se Gradu Sarajevu što je inicirao održavanje ovog skupa. Naglasio je kako je ideja da se od sada tradicionalno proslava otvaranja SFF-a dešava u straom dijelu grada na Baščaršiji, te da će nakon projekcija koje će označiti otvaranje 13. Sarajevo film festivala, u petak 17. avgusta, SFF pozvati sve građane Sarajeva, svoje goste i prijatelje da zajedno proslave početak najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope.

"Stara jezgra grada prve noći festivala živjet će cijelu noć. Centar zbivanja bit će Baščaršija gdje će svi ugostiteljski objekti raditi do 3.00 sutra ujutro. Mnogi od njih će, kako bi doprinijeli posebnoj atmosferi, upriličiti posebne muzičke i druge programe za svoje posjetioce – kazao je Purivatra, te dodao da na festivalu na kojem će se prikazati najbolje projekcije iz našeg regiona, očekuju dolazak četiri oskarovca. 

Nasir Jabučar se ispred zanatlija zahvalio što su dio ovog projekta, te istakao da će te večeri nakon svečanog otvorenja i prvih projekcija, prisutne na Baščaršiji počastiti kafom i čajem, uz zvuke sevdaha. 

Načelnik I PU Jasmin Idrizović naglasio je kako će MUP učiniti maksimum da sve bezbjedno prođe, te poduzeti niz mjera i radnji kad je riječ o parkiranju, prosjačenju i nelegalnoj trgovini.

Preduzeće "Park" će raditi dekoraciju, prije svega svjetlosnu iluminaciju od kina Miting point do At mejdana, zatim prostor oko Narodnog pozorišta sa svjetlosnim zavjesama na zgradi pozorišta. Aranžirat će žardinjere ispred Narodnog pozorišta i kina Metalac, psotaviti zastave svih učesnika SFF-a, te na području Baščaršije i oko Vijećnice postaviti 100 ukrasnih srca koja su zaštitni znak SFF-a, kazao je direktor KJKP "Park" Osman Delić.

Prema riječima predsjednika Midhata Kule, TZ KS po prvi put će ispred Narodnog pozorišta imati svoj informativni punkt kako bi gostima grada promovirali turističke potencijale Sarajeva i BiH.

Trinaesto izdanje SFF-a održat će se od 17. do 25. avgusta. Posljednjeg dana Festivala, održati će se Family day u Vilsonovom šetalištu.

Prvi put, prijem povodom otvaranja,  Sarajevo Film Festival će za prijatelje i građane prirediti u ambijentu Vijećnice. Pored SFF-a domaćin prijema će biti Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Semihom Borovac. Također, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, kako je istakao dogradonačelnik Jurišić, predviđen je veliki ponoćni vatromet.

Izvor: Gradska uprava