Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, 550. godina od osnivanja Sarajeva, 67 godina od oslobođenja grada i 20 godina od početka opsade Sarajeva, danas je u prostorijama Gradske uprave održana press konferencija na kojoj je predstavljen Program obilježavanja Dana grada. "Predstavljanje ovogodišnjeg programa započeli smo na neki način prezentacijom projekta \’Sarajevska crvena linija\’, za koju smo uvjereni da će na dostojanstven način pomoći da se prisjetimo svih sugrađanki i sugrađana, žrtava opsade i agresije na Sarajevo i BiH", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović. On je predstavljajući ovogodišnji Program posebno izdvojio izložbu Vakufname Isa-bega Ishakovića, koja je svojevrsni rodni list Grada Sarajeva, zatim tradicionalnu veliku izložbu Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), predstavljanje monografije i izložbe ratnih fotografija, te izložbu "Sarajevo: Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata.

Na Programu je i Izložba Konya-Sarajevo, Sarajevo International Guitar Festival, promocija „Rječnika sarajevskog žargona“, te Izložba fotografija „Moja slika Sarajeva“.  U okviru Dječijeg programa izdvajamo 7. festival pop-rock muzike za učenike osnovnih škola, Edukativno-zabavni program za djecu „Sarajevska čarolija“ te predstava za velike i male „Djevojčica sa šibicama“.

Sportski program čine turniri u kuglanju, streljaštvu, košarci, hrvanju, potom evropski judo kup, međunarodni rukometni turnir, međunarodno takmičenje u streljaštvu, plivački miting, karate world gran prix „Alija Izetbegović“, te po prvi put se održava međunarodna revija sporta.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević naglašava da će na izložbi biti predstavljena Vakufnama utemeljitelja Sarajeva Isa-bega Ishakovića iz 1462. godine.

"Postoje dva originalna prijepisa Vakufname koja čuva Gazi Husrev-begova biblioteka, dok Muzej ima kopiju originala. Na ovoj će izložbi građani prvi put moći vidjeti ovaj dokument, jer se zbog starosti i osjetljivosti čuva u posebnim uslovima", kazala je Madžarević.

Na današnjoj press konferenciji je najavljeno i predstavljanje projekta "Muzej opsade Sarajeva – umijeće življenja 1992. – 1996", čije će zvanično predstavljanje biti 5. aprila.

Kako je istakao Dino Mustafić, direktor ovog projekta, ova institucija će pokazati umijeće preživljavanja građana Sarajeva tokom opsade grada te će biti posvećena ne samo svim žrtvama već i preživjelima, ali i budućim generacijama.