Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem upriličio je danas u Gradskoj upravi prijem za Matta Josepha, vijećnika Gradskog vijeća Daytona, koji je zadužen za saradnju sa pobratimskim gradom Sarajevom. Prijemu je prisustvovao i ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić kojem je vijećnik Joseph uručio „Daytonsku književnu nagradu za mir“ za djelo „Razglednice iz groba“. „Odabrali smo vašu knjigu budući da je veoma dobro napisana, govori istinu i daje nadu“, rekao je tom prilikom Matt Joseph koji je još jednom čestitao Suljagiću. Izražavajući ponos na dobivenu nagradu i njegov rad, ministru Suljagiću su čestitali i čelnici Grada Sarajeva.

Tokom današnjeg prijema u Gradskoj upravi razgovarano je o unapređenju saradnje pobratimskih gradova Sarajeva i Daytona. Posebno je naglašena mogućnost saradnje Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA i Razvojne koalicije Daytona, a u koju mogu biti uključeni i članovi zajednice Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Daytonu i regiji. Saradnja dvaju gradova u ovom kontekstu može se, kako je ukazano, ostvarivati na polju informacionih tehnologija, zaštite voda i razvoju turizma.

Vijećnik Matt Joseph naglasio je važnost međuuniverzitetske saradnje Daytona i Sarajeva te realizacije sporazuma o saradnji dvaju univerziteta. Također je najavio dolazak dobitnika „Daytonske književne nagrade za mir“ u Sarajevo kao i predstavnika Razvojne koalicije Daytona.