Pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Grada Sarajeva danas je u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva održan omaž Emeriku Blumu 1911.-1984. Tom prilikom o liku i djelu Emerika Bluma govorili su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, akademik Božidar Matić, prof.dr Žarko Primorac, prof.dr Anto Domazet i prof.dr Boris Tihi.

„Znano je da svaki grad ima svoje neprolaznike, a jedan od sarajevskih je i Emerik Blum. Mada je preminuo prije dvije i po decenije, njegova vizionarska ostvarenja žive i danas. Neizmjerno je volio svoje rodno Sarajevo i ono je bilo polazište svih njegovih kasnijih uzleta. Ostao je upamćen i kao izuzetno uspješan gradonačelnik u najizazovnijim trenucima, kada se Sarajevo pripremalo za svoj najblistaviji nastup pred svijetom – 14.ZOI.“, istaknuo je između ostalog o Blumu gradonačelnik Alija Behmen dodajući kako nama danas preostaje da mu i 25 godina poslije zahvalimo za sve što je učinio.

Akademik Božidar Matić, koji se u svom obraćanju posebno osvrnuo na konkurentnost privrede BiH u 80-tim, za "Energoinvest" je rekao da je to bilo svjetsko čudo.

Prof. dr Žarko Primorac rekao je da, kada se 25 godina poslije sagleda rad Emerika Bluma, može se zaključiti da je on bio zaokupljen projektima koji su počinjali slovom E, a to su: "Energoinvest", zatim energija, edukacija i efikasnost u radu.

Emerik Blum je bio, kako je istaknuo prof.dr Anto Domazet, legenda, uzor, inspiracija, posebno za mlade kadrove s kojima je sarađivao, dok je "Energoinvest" bio sav fiksiran na ekonomski rast i doprinosio je ekonomskoj transformaciji BiH.

U Ovalnoj sali Gradskog vijeća danas su bili prisutni brojni saradnici, prijatelji i poznavaoci Emerika Bluma, čelnici Grada Sarajeva, vijećnici Gradskog vijeća, raniji gradonačelnici Sarajeva, predstavnici "Energoinvesta". 

Izvor: Gradska služba za odnose s javnošću