Grad Sarajevo je i ove godine podržao Sarajevski polumaraton, koji će se održati u nedjelju 16. septembra sa startom u 09.00 sati ispred BBI-a centra. Na ovogodišnjem 12. izdanju očekuje se rekordan broj učesnika, blizu 3.000 iz 45 zemalja.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj se novinarima u ime Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake obratio Nedžad Fazlija:

“Ovaj događaj je prilika za brojne susrete i druženja, al i za promociju našeg glavnog grada sa sportskog, ekonomskog i turističkog aspekta. U nedjelju ćemo slaviti praznik sporta, koji pomaže da unaprijedimo sopstveno zdravlje”, istaknuo je Fazlija.

Prema riječima Erola Mujanovića, direktora Udruženja „Marathon – organizatora  utrke, cijeli projekt ima ogroman značaj i za zajednicu. „Važno je znati da će Sarajevo imati preko 1.500 noćenja“, naglasio je Mujanović i dodao da će Sarajevski polumaraton po prvi put biti domaćin prestižnog Balkanskog prvenstva u trčanju.

Pored Sarajevskog polumatona u dužini od 21,1 km, u isto vrijeme će startati kratka i zabavna trka ili šetnja građana od 4 kilometra, Novo Nordisk Fun Run te treći po redu G-Drive štafetni polumaraton. Kao i svake godine, utrka će imati humanitarni karakter.