U Olimpijskom komitetu BiH danas je upriličena press konferencija povodom predstavljanja i odlaska BH olimpijaca na predstojeće zimske olimpijske igre u Soči – Rusiju, te promocije Projekta „Slavimo olimpizam“ i „Olimpijski sportski vikend“. Na početku press konferencije novinarima su se obratili Predsjednik OK BiH Siniša Kisić, potpredsjednici Marijan Kvesić i prof.dr Izet Rađo. Našu će zemlju u Sočiju predstavljati pet sportista: Igor Laikert (spust, super kombinacija, super veleslalom, veleslalom i slalom), Marko Rudić i Žana Novaković (slalom i veleslalom), Mladen Plakalović (ski trčanje) i Tanja Karišik (ski trčanje i biatlon). Inače, bh. sportisti su se na konferenciji za medije predstavili u retro uniformama u sklopu obilježavanja 30. godišnjice Olimpijade u Sarajevu. Državnu zastavu na otvaranju Olimpijskih igara nosit će Žana Novaković.

„Na zatvaranju Olimpijade zastavu će nositi sportista koji ostvari najbolji rezultat u Sočiju, tako da će svi imati priliku da im se ukaže ta čast, a ujedno će imati dodatni motiv da ostvare što bolji rezultat", rekao je Kisić.

Na konferenciji za medije je predstavljen i "Olimpijski sportski vikend", odnosno program Olimpijskog komiteta posvećen popularizaciji sporta koji će biti održan od 31. januara do 2. februara na Bjelašnici i Jahorini. U sklopu ove manifestacije, promovisati će se discipline, staze i generacije koje će biti dio popularne evropske olimpijade mladih (EYOF 2017.). Paralelno sa „Olimpijskim sportskim vikendom“, u Zetri će biti održano takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2014." na kojem će učestvovati preko 150 takmičara iz 12 zemalja.

U subotu 1. februara, na Jahorini će biti upriličena ceremonija ispraćaja bh. olimpijskog tima. Tom prilikom će simbolično upaliti olimpijski plamen Žana Novaković i Sanda Dubravčić, koja je olimpijski plamen zapalila 1984. godine i tako označila početak Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.