U okviru 22.generalne skupštine gradova nosilaca poruke mira (IAPMC), danas je u hotelu "Holiday Inn" otvoren 14. međunarodni salon antiratne karikature u organizaciji Grada Kragujevca, člana IAPMC-a. O značaju ove izložbe u hotelu "Holiday Inn" govorili su: Alfred Marder, predsjednik IAMPC-a, Miodrag Stojilović, direktor Salona antiratne karikature, Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić – Mijatović.

Miodrag Stojilović, direktor Salona antiratne karikature, podsjetio je da je ovo drugo predstavljanje Salona antiratne karikature u Sarajevu, prvi put je to bilo za vrijeme ZOI \’84-te. "Raduje nas činjenica da smo ponovno sa izložbom u Sarajevu, posebno poslije svega što smo u međuvremenu preživjeli", rekao je on.
Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, istaknuo je da se poruke mira mogu slati na različite načine, izraz karikature je jako važan i sigurno kao takav dopire do važnih ljudi. "Poruke se neprestano moraju slati. Trudimo se da dopru do svih ljudi dok ne shvate da je ljubav važnija od mržnje", dodao je on.
Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić – Mijatović naglasila je kako sam naziv izložbe ide u prilog činjenici kakve sve motive i poruke nosi. "Ne mogu ne primijetiti da su Kragujevac i Sarajevo doživjeli rat u najgorem mogućem obliku i da posljedice stradanja osjete i do danas. Sa izložbe možemo ponijeti mnoge poruke, a najvažnija je – da rata više ne bude", riječi su prof. Ljujić – Mijatović.
Dan svog najvećeg stradanja, 21. oktobar 1941. godine, kada su njemački nacisti u Šumaricama strijeljali na hiljade ljudi, Kragujevac obilježava nizom manifestacija. Jedna od njih je međunarodni Salon antiratne karikature čija je misija čuvanje uspomene na žrtve svih ratova u svijetu.
Inače, intencija je da na svakom budućem zasjedanju generalne skupštine IAPMC-a Grad Kragujevac upriliči međunarodni salon antiratne karikature.
Izložba 15. međunarodnog salona antiratne karikature, koji je nedavno otvoren u Kragujevcu, bit će postavljena od 9. do 20.11.2009. u zgradi UN-a u New Yorku.           

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva