U petak, 26.05.2017. godine u 14.00 sati u novom ruhu Gradske tržnice bit će upriličena degustacija bosanskih proizvoda u povodu  završetka obnove fasade Gradske tržnice, kojoj će prisustvovati i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka  i direktor KJKP „Tržnice i pijace“, Jasmin Terović.

Građani i gosti grada Sarajeva će taj dan biti u prilici kupiti bosanske proizvode po znatno nižim cijenama, a sve u svrhu promocije domaćih prozvoda.

Gradska tržnica Markale, koja je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Smještena je u samom centru grada, te se njenom obnovom osvježio kompletan prostor koji je okružuje. Konačno joj je vraćen autentičan izgled, koji je u godinama nakon rata bio izmijenjen.

Projekat restauracije je koštao oko 200.000 KM, a Grad Sarajevo je sa 70.000 KM osigurao oko 40% od ukupnih sredstava. Ostatak sredstava obezbijedili su Kanton Sarajevo i KJKP „Tržnice i pijace“. Radovi su počeli 2. marta 2017. godine.

 

Pozivamo Vašeg novinara i fotoreportera/snimatelja da zabilježe ovaj događaj i o njemu informišu javnost.