U petak, 24.02.2012. godine, u  14.00 sati, u ulici  Senada Poturka Senčija bb, u općini Novi Grad Sarajevo bit će upriličeno svečano otvaranje  novoizgrađenog, modernog „Parka prijateljstva“ u naselju Dobrinja V., čiju je izgradnju sa cca 1.500.000 KM financirao Fond „Heydar Aliyev“ iz Republike Azerbejdžan. Svečanim presijecanjem vrpce novoizgrađeni park, površine 11.000 m2,  otvorenim će proglasiti NJ.E. Leyla Aliyev, dopredsjednica Fonda „Heydar Aliyev“ Republike Azerbejdžan i Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i bivši načelnik sarajevske Općine Novi Grad.

Inicijativa za realizaciju ovoga projekta potekla je nakon sastanka veleposlanika Republike Azerbejdžan u BiH Eldara Hasanova s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom u kolovozu prošle godine, a njezinu je realizaciju podržao tadašnji načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić. Rekonstrukcija parka u naselju Dobrinja V otpočela je u studenome prošle godine, a izvođač radova bio je KJKP „Park“. Izgradnja parka na površini od 11.000 m2, prvog ovakve vrste u našem gradu, realizirana je bez obzira na teške vremenske uvjete i niske temperature.

Novi se park nalazi u naselju Dobrinja V., u blizini kuće Hadžihalilovića i Dobrinjske gimnazije. Projekt je podrazumijevao izgradnju suvremenog i moderno opremljenog  parka i površine za odmor i rekreaciju za sve populacije ovoga naselja ali i cijelog grada. Tako će ovaj park za nekoliko tjedana krasiti „agh sakkal“, što u prijevodu znači „za bijele brade“, odnosno starije osobe, glazbeni, dječji i sportski paviljon. Sve će zone parka biti povezane pješačkim stazama, zelene će površine biti ukrašene hortikulturnim sadržajem, ljubitelji sporta imat će na raspolaganju stazu za trčanje dugu gotovo kilometar, zid za sportsko penjanje i stolove za stoni tenis.

Budući da se novi park prostire na obje obale rijeke Dobrinje, već je završena izgradnja pješačkog mosta, tako da će posjetitelji parka moći sigurno i neometano prelaziti s jedne na drugu stranu. Izgrađeni su betonski stubovi i betonska konstrukcija mosta, zid za sportsko penjanje, izvršeno je popločavanje pješačkih staza itd. Staza izgrađena u motivu „azerbejdžanskog ćilima“ ukrašavat će ovaj park, a izvršeno je i hortikulturno ukrašavanjе parka koji će krasiti oko 70 novih odraslih stabala i više od 200 sadnica ukrasnoga grmlja. Već su urađene instalacije za videonadzor cjelokupnog parka, tako da će posjetitelji ali i sami rekviziti u parku biti sigurniji.