U Sarajevu će 5. i 6. jula ove godine biti realizovan projekat „Sarajevo – Innsbruck / Twin Film Cities“. Riječ je o manifestaciji koja se odvija prema ideji inicijatora projekta i intendanta kulturnog udruženja "Orient Okcident Expres" Emira Handže zajedno sa njegovim kolegama Evelin Stark, zamjenicom direktora Internernacionalnog Film Festivala Innsbruck, Ute Mader, zamjenicom predsjednika festivalskog predsjedništva i Daniela Dlouhya, direktora festivala Rejected i suorganizatora projekta. Projekat se realizira u saradnji sa mnogobrojnim partnerskim institucijama Art Kino Kriterion, Grad Innsbruck, Grad Sarajevo, Goethe Institut Sarajevo i Austrijska ambasade u Sarajevu.

Namjera projekta je da se povodom dugogodišnjeg partnerstva pobratimskih gradova Sarajeva i austrijskog Innsbrucka uspostavi i kooperacija između filmskih festivala dvaju gradova i time doprinese razvoju i promovisanju njihove kulture i filmske umjetnosti.

U predprogramu ovogodišnjeg SFF-a bit će prikazane austrijske filmske produkcije, aktivirana razmjena mladih umjetnika iz obje zemlje i proizvedene radio-emisije koje će biti emitovane u Innsbrucku. Time se  postavlja temelj za kontinuiranu daljnju saradnju oba grada.

Zajedno sa Art kinom Kriterion u Sarajevu organizatori projekta dobili su mogućnost da dizajniraju zajednički prateći program SFF-a. Petog jula bit će prikazani najbolji međunarodni kratki filmovi svih žanrova koji su povodom aplikacije za učestvovanje na SFF-u ili IFFI-u ili bili odbijeni od selektora. Poslije toga slijedi nastup benda „LatinOriente“ koji se sastoji od muzičara iz oba grada. Šestog jula na programu su pobjednički filmovi “German Short Film Award-a” uz  prisustvo jednog od redatelja, Michaela Venusa.

Istovremeno će se održati radionica sa učenicima Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Učenici će u toj radionici zajedno sa instruktorom Danielom Pohackerom, rediteljem iz Innsbrucka, obrađivali materijal koji su snimili učenici u Innsbrucku ali će i sami snimati materijal, koji će onda učenici iz Innsbrucka obrađivati.

Program Kriterion
Sarajevo – Innsbruck | Twin Film Cities (organiziran od SFF / IFFI / REJECTED)

Četvrtak,  5. juli

11:00 – 15:00 „Sister City Film“ radionica za učenike (sa Danielom Pöhackerom)
18:00 – 19:30 prijem organiziran od strane ambasade Republike Austrije i otvaranje
19:30 – 20:45 Tlatelolco (MX/AT; 2011; 75min) Lotte Schreiber
20:45 – 21:45 Plakatieren verboten (AT; 2011; 54min) Oliver Werani
21:45– 22:30 izbor austrijskih kratkih filmova
22:30  muzika uživo: LatinOriente

Petak, 6. juli

13:00 – 18:00 „Sister City Film“ radionica za učenike
18:00 – 19:00 panel diskusija: film & jezik sa Danielom Pöhackerom and Michaelom Venusom
19:00 –20:00 HotelAutobahn (AT; 2006; 20min) Daniel Pöhacker
20:00 – 23:00 nagrađeni njemački kratki filmovi
 Nun sehen Sie Folgendes / Erik Schmitt, Stephan Müller (5min)
 Veronika / Mark Michel (7min)
 Synkope / Nora Fingscheidt (25min)
 I’m not the Enemy / Bjorn Melhus (13min)
 Von Hunden und Pferden / Thomas Stuber (30min)
 Fluss / Michael Venus (14min)

Napomena: za sve sadržaje ulaz je slobodan.