Više od 300 stonotenisera iz BiH, zemalja okruženja, Njemačke i Švedske prijavilo je učešće na drugom međunarodnom turniru Grada Sarajeva u stonom tenisu "STENS Open 2013" koji će biti održan 22. i 23. juna u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu. Prvog dana manifestacije nastupit će subkadeti/subkadetkinje, mlađi kadeti/mlađe kadetkinje, kadeti/kadetkinje i juniori/juniorke, a narednog seniori/seniorke i veterani/veteranke.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić rekao je da Sarajlije dobro znaju kakav je bio značaj prvog STENS-a (Svjetskog prvenstva u stonom tenisu), čija se 40. godišnjica obilježava predstojećim turnirom, ističući da mu je čast biti počasni pokrovitelj manifestacije, pogotovo ako se zna da su pokrovitelji STENS-a 1973. bili Josip Broz Tito i Džemal Bijedić.

[WPIMPINLINE:logo%20stens.jpg]

"STENS ’73 bio je spektakularni sportski događaj u tadašnjoj Jugoslaviji. Te godine prvi put su oči jugoslovenske i svjetske sportske javnosti bile uprte u Sarajevo, koje je dokazalo sposobnost organizacije najvećih sportskih takmičenja. Nakon STENS–a svi su igrali stoni tenis. Zvuk loptice mogao se čuti iz svake avlije. Rijetki su imali prave, nego se igralo na improviziranim, od šperploče, napravljenim stolovima i ručno pravljenim drvenim reketima. Svaka je mahala imala svog ping-pong šampiona. Danas je toj vrsti rekreacije skoro pa zametnut trag. Na ovaj način i sličnim kampanjama želimo jedan od najmasovnijih sportova u svijetu i u našem gradu staviti na mjesto koje mu globalno pripada” istakao Ante Dafinić, legenda bosanskohercegovačkog sporta sa celuloidnom lopticom.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Gradimir Gojer naglasio je da je Sarajevo organizacijom STENS-a 1973. postalo privlačno mjesto za velike sportske manifestacije, te da je STENS bio svojevrsni prolog za Zimske olimpijske igre 1984. On je podsjetio da je prvi STENS okupio predstavnike 64 zemlje, što je tada bio rekordan broj na Svjetskom prvenstvu u stonom tenisu, te dodao da je odziv na sutrašnji turnir daleko veći nego što se očekivalo.

Specijalni gost turnira je legende stonog tenisa sa ovih prostora Dragutin Šurbek.