Danas je u gradskoj Vijećnici obilježen Svjetski dan nepušenja pod motom „Zaustavite ilegalnu trgovinu duhanskim proizvodima“, u organizaciji JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva. U cilju podsticanja odgovarajuće pozornosti javnosti o značaju suprostavljanja nelegalne trgovine duhana i duhanskih proizvoda, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, dr. Ranko Čović je kazao: „Nezakonita trgovina ljudskim proizvodima je veliki globalni problem koji se odražava na zdravstvene, pravne i ekonomske aspekte, rukovođenje i korupciju. Prema istraživanjima, jedna od 10 cigareta i drugih duhanskih proizvoda koji se danas konzumiraju u svijetu, nabavljena su ilegalno.

Prim.dr.Emira Tanović-Mikulec, ministrica zdravstva KS istakla je kako najmanje 35% cigareta konzumiranih u BiH dolazi sa ilegalnog tržišta, što govori da je svaka treća cigareta u BiH došla ilegalnim putem. Kantonalna ministrica pozvala je nadležne institucije da poduzmu sve mjere kako bi se spriječila ilegalna trgovina duhana i duhanskih proizvoda.
U svom obraćanju, dr.med.sci Snježana Balta, direktorica JU Zavoda za javno zdravstvo KS, je ukazala na zdravstvene rizike povezane sa upotrebom duhanskih proizvoda i zagovaranje efikasne politike za smanjenje potrošnje duhana.
Tokom prezentacije „Zdravstvene posljedice pušenja duhana i obilježavanje Svjetskog dana nepušenja“, prim.mr.dr.sc. Sabaha Dračić iz JU Zavoda za javno zdravstvo KS prisutne je upoznala sa trenutnom javnozdravstvenom situacijom, prevalencijom pušenja u svijetu i BiH i njihovim posljedicama te ekonomskim troškovima pušenja.
Prema riječima Irfana Nefića, načelnika Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS, nelegalna trgovina, a posebno visokoakciznih roba stvara velike štete našem društvu, a policijska tijela u okviru svojih akcija nastoje spriječiti i sankcionisati počinioce takvih krivičnih dijela. 
Dr. med. Seniha Čelik, tokom svog izlaganja kazala je da je Federalna uprava za indirektno oporezivanje izuzela pet uzoraka ilegalnog duhana  i uputila na analizu u nezavisni laboratorij u Hamburgu. "Rezultati duhana koji se ilegalno prodaju u improviziranom pakovanju bez oznake proizvođača, porijekla i kvaliteta su pokazali povećane vrijednosti štetnih metala. Ti metali, u koncentraciji većoj od dozvoljene utiču na organizam kancerogeno i veoma su opasni za zdravlje", naglasila je dr. Čelik. 
Učenici „Devete osnovne škole“ Rakovica – Ilidža svojim performansom ukazali su na štetne posljedice aktivnog i pasivnog pušenja.