Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i Kolegij Gradskog vijeća organizirali su svečani prijem za rediteljku Jasmilu Žbanić i ekipu nagrađenog filma "Grbavica" u auli sarajevske Vijećnice.

"Bez pretjerivanja mogu reći da ste sa ovim filmom više učinili za imidž grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine nego većina zvaničnih delegacija. Mislim da još uvijek nemamo dovoljno sluha koliki je značaj filmske umjetnosti u promociji države", istakla je gradonačelnica i tom prilikom podržala nastojanja filmskih radnika koji traže da se status bh. kinomatografije sistemski uredi na državnom nivou.

Gradonačelnica Borovac je također podsjetila kako je Grad Sarajevo potpuno opravdano preuzeo pokroviteljstvo nad bh. premijerom filma "Grbavica" i osigurao finansijska sredstva iz gradskog budžeta. "Vjerujem da će premijera ovog zlatnog filma biti prilika da građani Sarajeva u ovoj potresnoj priči ipak osjete snagu ljubavi koja nadrasta nasilje i bol i postaje svjetli putokaz u našu zajedničku budućnost."

Jasmila Žbanić zahvalila se gradonačelnici i Gradu Sarajevu na podršci i ukazala na značaj konačnog rješavanja statusa bh. kinomatografije. Posebno zadovoljstvo rediteljka Žbanić iskazala je kandidiranjem za Šestoaprilsku nagradu za 2006. godinu i Ključ Grada Sarajeva, koje je poteklo od gradonačelnice Semihe Borovac.

Gradonačelnica je u ime Grada uručila poklone filmskoj ekipi "Grbavice", među kojima je i simbolični poklon plišani medo, koji je nazvan "sarajevski".

Izvor: Gradska uprava