Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, sinoć je u prepunoj auli Vijećnice otvorio ceremoniju dodjele nagrada za „Fotografiju godine BiH 2014“. Ovim je označen početak festivalskog programa koji već peti put zaredom organizuje portal Fotografija.ba. Ovogodišnji žiri kojeg su činili Andrew Testa (predsjednik žirija), Dženat Dreković, Kemal Hadžić, Nemanja Jovanović, Zoran Marinović, Mario Periša, Igor Rill i Stipe Surać, od pristiglih fotografija iz svake kategorije, izabrao je po deset najboljih (ukupno 60).

I ove godine birali su se pobjednici iz šest kategorija: Priroda, Ljudi, Grad, Press fotografija, Kreativna fotografija i Primijenjena fotografija by HT ERONET.

Pobjednik u kategoriji „Priroda“ s fotografijom „Escape“ je Ajbar Mujanović kojeg je žiri proglasio i ukupnim pobjednikom. U kategoriji „Ljudi“ nagradu je osvojio Denis Ruvić sa fotografijom „Drvo života“ dok je nagradu za fotografiju „Limitless“ u kategoriji „Grad“ osvojila Aida Redžepagić. Za fotografiju „Putin u Beogradu“ u kategoriji „Press“ nagrađen je Vlado Kos. Giulio Zanni sa fotografijom „Three sisters“ osvojio je nagradu u kategoriji „Kreativna fotografija“ dok je Zvonimir Barišin nagrađen u kategoriji „Primijenjena fotografija“ za fotografiju „Roaming“.

Nakon svečanog otvorenja i dodjele nagrada, festival se nastavlja organiziranjem predavanja i radionica priznatih fotografskih imena, okruglih stolova, fotokafa, fotosafarija te koncerta i zajedničkih odlazaka na zabavna dešavanja u cilju druženja i van zvaničnog programa.

Ovogodišnji festival „Fotografija godine u BiH“ podržali su Grad Sarajevo i Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR).