Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić i Nenad Samardžija, kao domaćini Europskog sportskog festivala mladih (EYOF 2017), danas su u Predsjedništvu BiH nazočili sastanku na kojem su predsjedatelj PBiH Mladen Ivanić, te članovi Bakir Izetbegović i Dragan Čović načelno podržali održavanje EYOF-a. U izaslanstvu su bili i član Izvršnog komiteta Europskog olimpijskog komiteta i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, član Izvršnog komiteta Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta svijeta i predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić i potpredsjednici Izet Rađo i Siniša Kisić, te generalni tajnik OKBiH Said Fazlagić.

EYOF će biti najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu koji će okupiti od 1500 do 2000 sudionika iz oko 45 zemalja.

Sugovornici su razgovarali o poduzetim i planiranim aktivnostima, te investicijama neophodnim da ovaj festival pokaže da još uvijek možemo organizirati velike sportske manifestacije kako bi Sarajevo učinili značajnim zimsko-sportskim i turističkim centrom.

Kandidaturu gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo za organizaciju EYOF-a svojevremeno su podržali i olimpijski komiteti zemalja iz regije,  što doprinosi značaju ovog projekta, ne samo za Sarajevo, već i za cijelu regiju.