Uručene-nagrade-i-priznanja-Grada-Sarajeva

Svečana sjednica Gradskog vijeća koja je večeras održana u Vijećnici uz uručenje Šestoaprilske nagrade i drugih gradskih priznanja, vrhunac je programa obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

Uz prisustvo diplomatskog kora, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, gradskih vijećnika i ranijih gradonačelnika, svečanosti su prisustvovali predstavnici bratskih i prijateljskih gradova: Pule, Zagreba, Dubrovnika, Novog Pazara, Podgorice i Kuala Lumpura.

Čestitajući praznik slobode, predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić i gradonačelnik Abdulah Skaka su u prigodnim obraćanjima istaknuli da je šesti april simbol stalne borbe Sarajeva i njegovih stanovnika protiv zla fašizma iz različitih epoha.

Građani Sarajeva su uvijek i u najtežim vremenima bili na pravoj strani historije, na strani istine, demokratije, ljudskih prava i sloboda. Tako je i danas, a tako će i biti u budućnosti.

Predsjedavajući Gavrić i gradonačelnik Skaka uručili su „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2019. godini: prof. dr. Franji Topiću za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, prof. dr. Fahrudinu Smajloviću, u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, te Bogić Bogićeviću u drugim oblastima rada i stvaralaštva, koji je sav novčani iznos nagrade, dao Roditeljskoj kući.

„Počasni građanin Grada Sarajeva“ u 2019. godini postali su: Mirjana Karanović, glumica, veliki borac za ljudsku pravdu i prava, posebno vezana za Sarajevo; Chris Smith, američki kongresmen, zagovornik ljudskih prava, koji je tražio zaustavljanje agresije i genocida i skretao pažnju na situaciju u BiH; maestro Michelangelo Pistoletto, jedan od najvećih živućih protagonista svjetske suvremene umjetnosti i podržavalac projekta ARS AEVI; Krunoslav Cigoj (posthumno), operni umjetnik, koji je u vrijeme opsade Sarajeva, učestvovao na koncertima za Sarajevo. Njegov sin Marko Cigoj je preuzeo Povelju.

Plakete Grada Sarajeva primili su Sadeta Dervišević – Satka, medicinska sestra Dobrinjske ratne bolnice za izuzetan doprinos u liječenju ranjenih i oboljelih pripadnika ARBiH, civila Sarajeva u toku agresije na RBiH, te sportskom novinaru Muhamedu Bikiću za dokumentarac “Keli” o fudbaleru Želimiru Vidoviću Keliju koji je poginuo u Sarajevu tokom agresije. Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena je slovenskom novinaru Ivi Štandekeru (posthumno), koji je poginuo na Dobrinji 1992. godine. Nagradu je preuzeo Robert Botteri, kreativni direktor lista „Mladina“ za koji je Štandeker izvještavao o istini o stradanju Sarajeva i njegovih stanovnika.

Posthumno Plaketa Grada Sarajeva pripala je i profesoru Jasminu Džindi za veliki doprinos razvoju Univerziteta u Sarajevu, autoru brojnih knjiga, članaka, i studija,  osnivaču Katedre za italijanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ovo gradsko priznanje je preuzeo njegov sin Mirza Džindo.

Malonogometna reprezentacija BiH osoba sa dijabetisom dobitnik je nagrade „Sarajevska pahuljica“.

Nagrada „Graham Bamford“ za građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam ove godine pripala je Elviru Karaliću, osnivaču i idejnom tvorcu HO „Pomozi.ba“.

Prigodan program svečanosti u Vijećnici oplemenio je svojim izvedbama Sarajevo Big Band.