Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa horom opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u subotu je održala koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno sa javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te Evropskom unijom javnih emitera, ovom prelijepom muzičkom pričom iz sarajevske Vijećnice, željeli su ne samo da obilježe datum jedne velike historijske tragedije, već i da kroz univerzalni jezik muzike – pošalju u svijet poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.

Pozdravljajući brojne goste, direktor Bečke filharmonije Clemens Hellsberg kazao je da je da se ova filharmonija u veličanstvenoj Vijećnici nije okupila samo zbog koncerta nego i zato što je Vijećnica simbol Sarajeva, a Sarajevo je simbol Evrope, mjesto gdje se oduvijek spajao Istok i Zapad. Zato članovi Bečke filharmonije, poručio je Hellsberg, žele poslati poruku nade – strastvenu odbranu mira i pomirenja za sadašnjost, prošlost i budućnost.

"Današnjim koncertom Bečka filharmonija želi odati počast Sarajevu i njegovoj povijesti, mjestu susreta kultura i religija. Kroz našu muziku želimo pokazati duboko poštovanje prema ideji ujedinjene Evrope, jer vjerujemo da ona predstavlja vizionarski poduhvat za mir u cijeloj historiji ovog kontinenta", kazao je Hellsberg dodajući da je koncert zamišljen kao glazbeno putovanje kroz vrijeme, visine i dubine ljudske duše.

Bečki filharmonisti pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mösta, koncert su počeli intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Ovaj izuzetan muzički događaj nastavljen je izvedbom djela Josepha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa i Maurice Ravela, te završen valcerom Johanna Straussa i Odom radosti Ludwiga van Beethovena, himnom Evropske unije.

Gosti koncerta, među kojima su bili predsjednici Austrije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, članovi Predsjedništva BiH, visoki predstavnik i druge visoke zvanice gromoglasnim aplauzom su pozdravili vrhunske muzičare, zahvalivši im se tako na daru koji su poklonili građanima Sarajeva.

Građani i gosti grada svečanost su pratili putem videoekrana prekoputa zgrade Vijećnice, a uveče je bio prikazan i snimak koncerta na BHT 1. Ovom vrhunskom jedinstvenom događaju posvjedočilo je i više miliona evropskih gledatelja, zahvaljujući partnerstvu javnih emitera Njemačke (ZDF), Francuske  (France Televisions) i Bosne i Hercegovine (BHRT), te Evropske unije javnih emitera (EBU).