Izložba „Šesnaest stoljeća genija Matrakči Nasuha“, koja je od 04.05. do 27.05.2015. godine bila postavljena u auli sarajevske Vijećnice, zvanično je zatvorena i deinstalirana. Izložba, koju je posjetila i Emine Erdogan, supruga predsjednika R Turske, izazvala je veliko interesovanje građana i gostiju grada. Također, preko 2.000 učenika iz BiH pogledalo je ovu izložbu prilikom obilaska Vijećnice.

Izložba „Šesnaest stoljeća genija Matrakči Nasuha“ organizirana je povodom 450. godišnjice od smrti Nasuha Matrakčija, velikog matematičara, minijaturiste, kaligrafa, historičara, slikara i pjesnika iz Osmanskog carstva, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Na izložbi su bili predstavljeni  radovi 12 turskih umjetnica, nastajali tri godine, kao reprodukcije Matrakčijevih djela rađene u tradicionalnoj umjetničkoj keramici, potom njegovih kaligrafskih zapisa, kao i savremeno slikarstvo.

Grad Sarajevo je dao podršku ovom projektu, čiji je organizator udruženje Istanbul interkulturalni umjetnički dijalozi (IKASD), a koordinator Muzej Sarajeva.